"In prezent, evaluam posibilitatea construirii unui zgarie-nori inalt de 1,6 km (1.600 m)", a declarat printul saudit Alwaleed pentru Reuters.
"Avem nevoie de o serie de parteneri pe masura. Invit compania Emaar si pe conducatorul sau, domnul Alabbar, sa isi uneasca fortele cu noi, pentru a vedea cum putem construi cel mai inalt zgarie-nori din lume", a mai spus miliardarul. Alwaleed nu a spus cum va fi finantat proiectul sau cand va fi finalizat. Costul nu a fost inca stabilit, a precizat printul saudit.
Ambitia sa reflecta increderea tot mai mare in companiile din Golf, pe masura ce se extind peste hotare, sustinute de economiile in crestere si majorarea preturilor la active in tarile lor de provenienta.
"Invit orasele importante ale lumii, Shanghai, Moscova, New York, Londra si pe cele regionale din Orientul Mijlociu sa vina cu idei", a mai declarat Alwaleed.
Potrivit acestuia, tarile interesate sa fie gazdele celei mai inalte cladiri din lume trebuie sa prezinte oferte financiare atractive, reduceri de taxe si sustinerea guvernului.
Alabbar nu a comentat informatiile aparute in presa. In ultimul an, Emaar s-a concentrat asupra unor mari proiecte in Dubai si tarile vecine.
Expertii din industria constructiilor au spus ca ridicarea unui asemenea turn de 1,6 km ar implica o serie de provocari tehnice si de design, precum furnizarea apei intr-un mod economic, pana la ultimul etaj. Constructia nu este insa imposibila.
Daca lucrarea va fi finalizata, turnul inalt de 1,6 km va depasi ca inaltime actuala cea mai inalta cladire din lume, Burj Khalifa din Dubai (828 metri) si turnul Kingdom Tower inalt de 1 km care este ridicat de Kingdom Holding in orasul Jeddah din Arabia Saudita.
Constructia Kingdom Tower va costa 1,2 miliarde dolari si va cuprinde un hotel si alte proiecte rezidentiale, de retail si de lux.
Structura va fi finalizata in 2017, a declarat Talal Al Maiman, directorul executiv al Kingdom Holding.
Circa 30% din terenul disponibil, care va avea o suprafata de 5,3 milioane metri patrati, va fi ocupat de hoteluri. Restul proprietatii va fi impartita intre firmele de retail si cele imobiliare (constructii premium pentru locuit), a adaugat Al Maiman.
Kingdom Holding, care a fost listata la bursa in 2007, are o valoare de piata de 18,5 miliarde dolari, fiind una din cele mai mari firme de investitii listate din Orientul Mijlociu. Printre activele sale, se numara actiunile detinute in companii tehnologice precum Citigroup, News Corp si Twitter, precum si in multe hoteluri de lux din intreaga lume.