Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
criza imobiliarepiata imobiliara
Institutul National de Statistica (INS) tocmai a transmis un raport privitor la evolutia situatiei in sectorul constructiilor. Nu sunt vesti tocmai bune.
Constructiile si eventualele crize aparute in acest sector se vor reflecta direct asupra sectorului imobiliar autohton. O eventuala scumpire a mainii de lucru din constructii, majorarea preturilor la materialele de constructie si orice alte aspecte influenteaza imobiliarele. De asemenea, cand scade destul de simtitor volumul lucrarilor in constructii, si acest lucur va impacta sectorul de real estate, iar fix despre acest lucru ne vorbeste INS ca se intampla.
Cifrele oficiale arata ca in luna februarie 2024,
volumul lucrarilor de constructii a crescut, fata de luna ianuarie 2024, ca serie bruta, cu 53,7%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 17,5%.
Fata de luna februarie 2023, volumul lucrarilor de constructii a scazut ca serie bruta cu 5,5%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 5,9%.
In continuare, ne spune INS, in perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, volumul lucrarilor de constructii a scazut, fata de perioada similara din 2023, ca serie bruta cu 10,8%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 11,8%.
Ce se intampla cu sectorul constructiilor la inceput de 2024, comparativ cu 2023
"Volumul lucrarilor de constructii ca serie bruta a scazut pe total cu 10,8%. Pe elemente de structura, scaderi au avut loc la lucrarile de constructii noi (-15,1%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-3,2%). Lucrarile de reparatii capitale au crescut cu 5,2%. Pe obiecte de constructii, s-au inregistrat scaderi la cladirile rezidentiale (-41,2%) si la constructiile ingineresti (-1,0%). Crestere a avut loc la cladirile nerezidentiale (+6,0%).
Volumul lucrarilor de constructii a scazut ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 11,8%. Lucrarile de constructii noi au scazut cu 17,6%. Lucrarile de reparatii capitale si lucrarile de intretinere si reparatii curente au crescut cu 7,0%, respectiv cu 4,3%. Pe obiecte de constructii, scadere a avut loc la cladirile rezidentiale (-36,9%). Cladirile nerezidentiale si constructiile ingineresti au crescut cu 6,7%, respectiv cu 3,1%", se arata in raportul oficial al INS, publicat pe site-ul institutiei.
Foto: freepik.com