Prima Casa se extinde, cu dobanzi fixe si plafoane marite. Dragnea: Romanii sa isi cumpere o casa, nu o bojdeuca
prima casadobanzicrediteirccroboro familie o casa
Programul "Prima Casa" va fi redenumit "O familie - o casa", si va fi extins, in sensul ca dobanzile in lei vor fi fixe, iar plafoanele extinse, a declarat presedintele PSD, Liviu Dragnea.
Liderul PSD spune ca actuala forma a programului "Prima Casa" nu mai este competitiva. Practic, oamenii au devenit nemultumiti de conditiile restrictive, si foarte putini se incadreaza in acestea, astfel incat sa isi permita sa acceseze un credit. Iar cine isi permite, e nevoit sa se multumeasca cu o suma mica, ceea ce ii permite sa achizitioneze o locuinta foarte mica. Din acest punct de vedere, "Prima Casa" nu mai este oportuna pentru familii, care au nevoie de spatiu, fiind vorba de mai multi membri.
Concret, Guvernul va mari plafoanele si va oferi clientilor dobanzi fixe, in lei. Astfel, "cosmarul" cauzat de cresterea ROBOR sau IRCC ar putea deveni istorie pentru clientii "Prima Casa".
Liderul social-democratilor se asteapta ca aceste masuri sa fie unele de succes, si bancile sa accepte sa le sustina.
"Extindem Prima casa si numim programul O familie - O casa. Conditiile la Prima casa au fost bune initial, dar au devenit mult prea restrictive si toti sunt nemultumiti. In primul rand dam o valoare mai mare, 570.000 de lei, adica sa poata sa isi cumpere o casa, nu o bojdeuca. Marim plafoanele, pentru ca daca aveai peste 3.000 de lei venituri, nu te mai calificai, intrai intr-un cerc vicios, adica foarte putini mai aveau acces si la case foarte mici. Dobanda este fixa, in lei. Eu sunt sigur ca se vor gasi banci care vor sustine asta", a spus Dragnea intr-o interventie televizata.
Citeste si:
Presedintele ataca PSD si CNA pe tema Referendumului: "Este o atitudine jalnica"
Programul guvernamental "Prima Casa" a fost lansat in urma cu 10 ani, iar de atunci si pana in decembrie 2018, au fost acordate nu mai putin de 267.752 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 23,7 miliarde de lei.
In acest moment, 15 banci de pe piata deruleaza programul si ofera credite clientilor. Acestea sunt: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank si Intesa Sanpaolo Bank.
Principalul avantaj este reprezentat de avansul de bani, care in cazul Programului Prima Casa este cu mult mai mic decat in situatia unui credit imobiliar. Clientii cu varsta de pana in 35 de ani pot accesa credite cu un avans de doar 5%, spre deosebire de 15% – 25% in cazul creditelor imobiliare obisnuite. Astfel, "Prima Casa" a inregistrat un succes tot mai mare, de la an la an, fiind singura sansa a multor familii, tinere si la inceput de drum, de a avea propria locuinta.
Pentru a beneficia de un program prin "Prima Casa", e nevoie sa indeplinesti urmatoarele conditii:
1. Sa achizitionezi o locuinta finalizata sau in diferite stadii de finalizare, inclusiv locuinte construite prin programe derulate de Agentia Nationala a Locuintelor (ANL).
2. Sa nu fi detinut sau sa detii in prezent o proprietate sub forma unei locuinte, individual sau in comun, impreuna cu sotul/sotia sau alte persoane cu o suprafata utila mai mare de 50 de metri patrati. Exceptie fac cotele parti de locuinta dobandite prin mostenire.
3. Sa construiesti de la zero o locuinta individuala sau in asociere cu alti 6 beneficiari, cu conditia sa ai in posesie terenul aferent, iar autorizatia de constructie sa fi fost primita dupa data de 23 februarie 2010.
4. Sa asiguri locuinta impotriva tuturor riscurilor si sa cesionezi drepturile de despagubire in favoarea statului roman.
5. Sa constitui un depozit colateral egal cu dobanda datorata pe o perioada de 3 luni.
6. Sa nu instrainezi locuinta achizitionata timp de 5 ani de la data dobandirii acesteia.