Criza provocata de pandemia de coronavirus care a lovit tara noastra la inceputul acestei primaveri a afectat multe sectoare de activitate din economia romaneasca, masurile de restrictie impuse odata cu instituirea starii de urgenta in vederea limitarii raspandirii epidemiei ducand in cele din urma la suspendarea partiala sau totala a unor sectoare economice. Cu toate acestea, anumite domenii nu au fost afectate prea tare de aceasta criza, piata imobiliara putand fi un exemplu foarte bun in acest sens. Chiar daca multi romani au preferat sa amane in cele din urma procesul de achizitionare a unei noi proprietati, preturile de pe piata imobiliara nu au scazut prea mult nici macar in perioada starii de urgenta.
Mai mult decat atat, preturile locuintelor din tara noastra au crescut in primul trimestru, conform datelor prezentate la mijlocul acestei saptamani de cei de la Eurostat. Potrivit rapoartelor acestora, preturile proprietatilor imobiliare din Romania au inregistrat o crestere cu 3.3% in primul trimestru al anului in comparatie cu ultimul trimestru al anului trecut. In primele trei luni ale anului curent, ritmul de crestere a preturilor la locuintele din tara noastra s-a dublat in raport cu ultimul trimestru al anului 2019, atunci cand proprietatile de pe piata imobiliara inregistrasera o crestere a preturilor de 1.6%.
Tot datele culese de specialistii din cadrul Eurostat ne mai arata ca locuintele din tara noastra s-au scumpit in primul trimestru al acestui an cu nu mai putin de 8.1% in raport cu aceeasi perioada a anului precedent.
Daca ne dorim sa facem o comparatie cu media europeana de pe piata imobiliara, trebuie sa spunem ca acest avans de 3.3% este de aproape trei ori mai rapid in Romania. Mai exact, conform celor de la Eurostat, cresterea trimestriala a preturilor de pe piata imobiliara din Uniunea Europeana a fost de doar 1.2%. In aceste conditii, Romania a inregistrat a 6-a cea mai mare crestere trimestriala a preturilor la locuinte din intregul bloc comunitar european.
Raportul pus la dispozitie de cei de la Eurostat ne mai arata ca la nivelul Uniunii Europene, locuintele s-au scumpit cu 5.5% in ritm anual, in timp ce in Zona Euro preturile s-au majorat cu 5% in primul trimestru al acestui an. Vorbim despre o crestere semnificativa, aceasta fiind cea mai rapida crestere a preturilor raportatat din trimestrul al doilea al anului 2007. In ritm trimestrial, preturile de pe piata imobiliara la nivelul Uniunii Europene au crescut cu 0.9%. La acelasi capitol, preturile locuintelor din Zona Euro a crescut cu 0.8%.
Datele culese de cei de la Eurostat ne mai arata ca cele mai mari cresteri anuale ale preturilor la locuinte au fost inregistrate in micutul stat Luxemburg, acolo unde preturile proprietatilor de pe piata imobiliara au crescut cu nu mai putin de 14 procente. O majorare semnificativa a preturilor de pe piata imobiliara a fost raportata si in Slovacia, acolo unde preturile locuintelor au crescut cu 13.1%. In ritm trimestrial insa, cele mai puternice scumpiri au fost raportate in Portugalia si Estonia, de 4.9%, respectiv 4.8%.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212