Piata imobiliara din Romania continua sa traverseze o perioada extrem de buna, preturile apartamentelor crescand in ciuda situatiei actuale destul de delicate. Desi masurile de restrictie impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei au afectat pe alocuri piata imobiliara in perioada martie - mai, lucrurile si-au revenit surprinzator de rapid. Dupa ce in luna septembrie a fost raportata o scadere a preturilor de 0.9% in raport cu luna precedenta, in octombrie este inregistrat un avans considerabil din acest punct de vedere. Mai exact, vorbim despre o crestere de 2.4% in comparatie cu luna septembrie, ceea ce nu este deloc putin in conditiile actuale!
Potrivit analizelor de pe piata imobiliara interna, suma medie solicitata de catre vanzatorii de apartamente noi si vechi a ajuns in luna octombrie la un nivel de 1.335 de euro pe metru patrat util. Astfel, in comparatie cu luna precedenta a fost inregistrat un avans mediu la nivel national in valoare de 31 de euro pe metru patrat util. In plus, in patru dintre cele sase mari centre regionale a fost remarcata o tendinta de crestere in ceea ce priveste preturile. Nici in celelalte doua centre nu arata mai rau cifrele, tendinta fiind mai degraba de stabilizare.
Pretentiile celor care vand apartamente in Bucuresti au ajuns in luna octombrie la o medie de 1.367 de euro pe metru patrat util, ceea ce inseamna ca vorbim despre un avand de 0.9% in raport cu luna septembrie. Locuintele din blocurile vechi s-au apreciat in aceasta luna cu 0.8%, ajungand la un nivel mediu de 1.338 de euro pe metru patrat util, in timp ce apartamentele din blocurile recent construite au raportat un avans de 1%, pana la un nivel de 1.390 de euro pe metru patrat util.
Preturile apartamentelor din Brasov au crescut in a doua luna a toamnei cu 0.7%, de la 1.208 euro pe metru patrat util pana la 1.217 euro. Ce este mai interesant este ca evolutiile de pe cele doua segmente de piata au fost destul de contrastante. Astfel, proprietatile din blocurile vechi s-au apreciat in aceasta luna cu 1.4%, ajungand la un nivel mediu de 1.201 euro pe metru patrat util, in timp ce apartamentele din blocurile recent construite au raportat o scadere a preturilor de 0.9%, pana la un nivel de 1.251 de euro pe metru patrat util.
Piata s-a stabilizat din punct de vedere al preturilor in Cluj-Napoca, acolo unde sunt inregistrate insa cele mai mari preturi de pe piata imobiliara din Romania. Preturile au crescut in luna octombrie cu doar 0.1%, un metru patrat util ajungand acum sa fie evaluat cu 1.826 de euro. Locuintele din blocurile vechi s-au depreciat in aceasta luna octombrie cu 0.4%, ajungand la un nivel mediu de 1.785 de euro pe metru patrat util, in timp ce apartamentele din blocurile recent construite au raportat un avans de 0.8%, pana la un nivel de 1.872 de euro pe metru patrat util.
Luna octombrie a adus cu sine o crestere a preturilor si pe piata imobiliara din Iasi, pretentiile proprietarilor care vand apartamente crescand acum cu 0.6%, de la 1.057 de euro pe metru patrat util la 1.063 de euro. Locuintele din blocurile vechi s-au depreciat usor in aceasta a doua luna de toamna, cu 0.2%, ajungand la un nivel mediu de 1.082 de euro pe metru patrat util, in timp ce apartamentele din blocurile recent construite au raportat un avans de 1.8%, pana la un nivel de 1.046 de euro pe metru patrat util.
In cele din urma, preturile apartamentelor au crescut si in Timisoara, cresterea fata de luna precedenta fiind de 0.5%. Astfel, un metru patrat util a ajuns sa fie evaluat in medie la 1.289 de euro. Daca locuintele din blocurile vechi s-au apreciat in aceasta luna cu 0.8%, ajungand la un nivel mediu de 1.289 de euro pe metru patrat util, apartamentele din blocurile abia construite au consemnat un regres de 0.6%, pana la un nivel de 1.290 de euro pe metru patrat util.
Ultimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!