Preturile apartamentelor cresc precum Fat-Frumos: scumpiri peste noapte
imobiliarescumpiriapartamente
Piata imobiliara din Capitala apasa pedala de acceleratie la final de an. Preturile medii ale apartamentelor evolueaza in ritm alert si ating maximul ultimului deceniu, sfaramand orice speranta a omului de rand de a avea propria locuinta, in Bucuresti.
Reprezentantii din domeniu sustin ca, desi ne confruntam cu o perioada de criza sanitara, iar multe industrii au inca dificultati din cauza restrictiilor si numerosi angajati au ramas fara slujba, cererea pentru imobiliare se mentine la cote inalte.
Din moment ce pretul e facut de "piata", in functie de cerere si oferta, asistam la un final de an exploziv in privinta preturilor la apartamentele din multe cartiere bucurestene.
"Cererea pe piata rezidentiala este una extrem de ridicata - volumul tranzactiilor a crescut dupa noua luni cu peste 60% in Bucuresti si imprejurimi si cu aproape 32% la nivel national potrivit statisticilor oficiale.
Nivelul de solvabilitate este de asemenea ridicat iar accesibilitatea este buna - astfel, si preturile locuintelor de pe segmentul vechi isi accelereaza cresterea, chiar daca la un ritm mult mai lent fata de segmentul nou, unde majorarea anuala medie a ajuns la aproximativ 12%", explica Andrei Sarbu, CEO SVN Romania.
Se pare ca, in octombrie 2021, preturile apartamentelor s-au majorat cu 4,2%, prin comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Acesta este cel mai accelerat ritm de crestere din ultimul an.
Acum, preturile medii ale apartamentelor vechi cu trei camere din Capitala au sarit de 102.500 de euro. O astfel de valoare a mai fost atinsa la jumatatea anului 2009.
In a 10-a luna din 2021, in noua zone din Capitala avem preturi medii de peste 100.000 de euro pentru apartamente. Prin comparatie, la finele lunii iulie, aceste medii erau intalnite in doar sase zone din Bucuresti, conform
ZF Index imobiliar. Iata, deci, o evolutie fulminanta a preturilor.
Sa cumparam acum sau sa asteptam?
Analistii economici se asteapta ca si anul 2022 sa fie presarat de scumpiri pe
piata imobiliara a marilor orase din tara noastra.
Prin urmare, exista doua mari posibilitati pentru romanii care vor "sa se aseze la casa lor". Fie infrunta valul de scumpiri si fac acum o achizitie, pentru care vor plati mai mult peste 6-8 luni, fie asteapta pana apele se vor calma.
Din nefericire, nimeni nu poate formula o previziune clara si precisa cu privire la momentul in care aceasta bula imobiliara se va sparge, desi majoritatea economistilor sunt de parere ca, in aceste momente, retraim perioada de dinainte de anii marii crize economice din 2008.
Prin urmare, o prabusire a pietei e data ca "sigura" de multi analisti. Nu se pune problema de "daca", ci "cand" se va intampla, iar potentialii cumparatori fie isi iau acum inima in dinti, fie amana si apeleaza la rabdare si, de ce nu, putin noroc.