Povestea incredibila a cartierului superb, unde CHIRIILE nu s-au scumpit de O JUMATATE DE MILENIU
chirieimobiliarepreturi chirii
In aceasta perioada, din cauza valului inflationist, toate marile orase ale lumii se confrunta cu scumpiri importante ale preturilor chiriilor. Vedem fenomenul si in Romania, unde costul acestora creste de la o luna la alta, pe fondul deprecierii monedei nationale si al scumpirilor de pe piata imobiliara. Totusi, exista un loc pe Glob, nu foarte departe de Romania, unde chiriile au ramas neschimbate ... de aproximativ 500 de ani.
Este vorba despre cartierul Fuggerei din Augsburg, din Sudul Germaniei. Locuitorii de aici nu trebuie sa-si faca griji cu privire la
costul chiriilor. La ei, pretul e fix de o jumatate de mileniu!
Acest cartier gazduieste 67 de case pitoresti, vopsite in culori calde, preponderent nuante de mustar si toti locatarii sunt deosebit de grijulii cu vita de vie ce impodobeste aproape fiecare proprietate, dandu-i un aer rustic si un farmec aparte.
De ce sunt chiriile neschimbate aici, de 500 de ani?
Care este explicatia? Pentru a o afla, trebuie sa calatorim "putin" in timp, cam prin secoul al XVI-lea si sa ne concentram atentia asupra vietii familiei Fugger, ai carei membri si-au pus o amprenta deosebita asupra dezvoltarii ulterioare a zonei.
Cand s-a stabilit in Augsburg, in 1367, familia Fugger traia din comertul cu produse tesute, dar familia de afaceri a stabilit rapid relatii importante si a devenit una dintre cele mai bogate familii din oras.
De-a lungul anilor, membrii familiei au achizitionat proprietati vaste si numeroase imobile in Augsburg si au fondat mai multe initiative sociale. Jakob Fugger, capul familiei, si-a facut un renume de cel mai bogat bancher din oras, castigandu-si porecla de "Jakob Fugger cel Bogat", datorita averii impresionante pe care o detinea.
Insa, in conformitate cu valorile familiei sale, Jakob Fugger a simtit nevoia sa ofere ceva si comunitatii din care facea parte, pentru a nu se bucura singur de un nivel de trai tihnit si indestulat.
Astfel, in anul 1521, magnatul local a donat terenul actualului cartier, pentru a se ridica pe el un complex de locuinte sociale. Ideea sa era unica in lume la acel moment, fiind vorba despre primul astfel de complex infiintat vreodata.
Pentru a beneficia de o locuinta in acest complex, era nevoie de indeplinirea mai multor conditii esentiale. De exemplu, el se adresa familiilor si persoanelor aflate in nevoie, dar conditia financiara precara nu era singurul element de care se tinea cont, atunci cand se selectau oamenii ce aveau sa primeasca o locuinta in cartierul social. Beneficiarii erau, in mod obligatoriu, doar catolici, cetateni inregistrati din Augsburg si oameni cu o buna reputatie in comunitate.
Familia punea mult pret pe religie si valorile divine, motiv pentru care toata lumea care traia in Fuggerei trebuia sa se roage de trei ori pe zi, inclusiv pentru sanatatea si prosperitatea familiei Fugger.
De asemenea, nimeni nu trebuia sa ajunga acasa mai tarziu de ora 22:00.
Pe atunci, chiria anuala convenita pentru unul dintre apartamente era de un florin renan. Jakob Fugger a infiintat un trust caritabil pentru a finanta complexul de locuinte sociale, iar acesta acopera si astazi o parte dintre costuri.
Atat Razboiul de 30 de Ani, cat si cel de-al Doilea Razboi Mondial au adus distrugeri devastatoare proiectului social, totusi Fuggerei nu a fost doar reconstruit de fiecare data, ci si extins, respectand intotdeauna conditiile de inchiriere convenite initial.