Conform datelor ANCPI, cele mai multe tranzactii imobiliare au fost inregistrate in ultima luna a anului trecut in Bucuresti, acolo unde s-au vandut un numar de 9.822 de imobile. Apoi, in judetul Ilfov au fost vandute 4.181 de imobile, in timp ce in Brasov au fost inregistrate 3.348 de tranzactii. La polul opus, cele mai putine imobile au fost vandute in judetele Covasna (266), Calarasi (257), respectiv Olt (135).
O crestere importanta in luna decembrie putem remarca si atunci cand vorbim despre numarul ipotecilor la nivel national, numarul acestora in ultima luna a anului ajungand la 35.355, in crestere cu peste 14.000 in comparatie cu aceeasi luna decembrie a anului 2018. Asa cum era de asteptat, cele mai multe tranzactii de acest fel au fost inregistrate tot la nivelul Capitalei - 7.430. Surprinzator, pe podium mai regasim judetele Buzau si Timis, acolo unde au fost inregistrate 3.660, respectiv 2.504 de operatiuni de acest fel. La polul opus al clasamentului regasim judetele Harghita (82), Salaj (59), respectiv Gorj (58).
Nu in ultimul rand, daca ne referim la ultima luna a anului 2019, trebuie sa mai spunem si ca cele mai multe terenuri agricole au fost vandute in judetul Dolj, acolo unde au fost inregistrate 778 de tranzactii de acest fel. Pe podium la aceasta categorie mai regasim judetele Bihor (602), respectiv Timis (572).
Numarul de tranzactii imobiliare din primele noua luni ale anului precedent a scazut cu 10.5% in comparatie cu anul 2018, de la aproape 428.000 la aproape 383.000. Desi diferenta era chiar mai mare decat atat, piata imobiliara din 2019 a recuperat in lunile iulie, august si septembrie, atunci cand tranzactiile au crescut cu 14.5%, 6.2%, respectiv 11.5%, dupa 12 luni consecutive de scadere.
Conform specialistilor de pe piata imobiliara, reducerea tranzactiilor din 2019 poate fi pusa si pe seama intarzierii inregistrarii tranzactiilor, care se face doar in momentul livrarii proiectelor rezidentiale, chiar daca in realitate imobilele se vand inca din timpul constructiei. Asa cum stim insa, constructia fazelor finale din marile proiecte rezidentiale se intinde de regula pe cel putin 12 luni, uneori ajungand chiar si la 18 sau 24 de luni.
In primele cinci luni din 2019 au fost insa inregistrate ritmuri de scaderi anuale uriase, de 20 de procente si chiar mai mari, acestea fiind cauzate de climatul general tensionat din tara noastra si de scaderea gradului de indatorare. In schimb, specialistii remarca ca accesibilitatea achizitionarii unei noi locuinte a continuat sa se imbunatateasca in 2019, atunci cand salariile s-au majorat in medie cu aproximativ 15%. Astfel, este nevoie de sub 100 de salarii medii pentru achizitionarea unui apartament cu doua camere din Bucuresti, de 50 de metri patrati utili.
In concluzie, tinand cont de rezultatele inregistrate in ultimele luni ale lui 2019, specialistii sunt de parere ca piata imobiliara din tara noastra se afla pe un trend bun. In acelasi timp, acestia ii atentioneaza pe dezvoltatori ca trebuie sa fie in continuare foarte atenti si “sa isi realizeze temeinic planurile de business si strategiile de vanzari”. De asemenea, unii specialisti se asteapta la o corectie pe piata rezidentiala din tara noastra in anul 2020!
Ultimele NOUTATI
Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Partenerii nostri
Norme SSM pentru vizitatorii unei companii - ce demersuri vor face angajatorii?
Deducerea personala in 2025 - nivelul acesteia creste ca urmare a majorarii salariului minim
Suspendarea activitatii unei firme: Aspecte cheie de retinut
Tezaur 2025: Prima editie a programului debuteaza pe 13 ianuarie cu dobanzi de pana la 7,8% pe an
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Acte necesare schimbare buletin
Sfaturi de baza pentru persoanele care vor sa deschida o afacere
Te-ar putea interesa si