Piata rezidentiala a prins avant: romanii, tot mai dornici sa fie proprietari de apartament
piata rezidentialaapartamentepiata imobiliara
Al doilea an pandemic s-a incheiat cu un total de aproximativ 50.000 apartamente tranzactionate in Capitala, cu mai bine de 40% peste nivelul din 2020, estimeaza consultantii Colliers.
La nivel national, desi contextul pandemiei a incetinit ritmul de noi livrari, ca urmare a scaderii suprafetelor autorizate in timpul starii de urgenta din primavara lui 2020, piata rezidentiala a prins avant, iar in primele 10 luni ale lui 2021 suprafata totala autorizata de catre dezvoltatori atinsese deja 10,1 milioane de metri patrati, aproape cat nivelul intregului an 2020, ceea ce inseamna ca sectorul rezidential se indreapta spre noi maxime de livrare anul acesta.
In total, anul trecut au fost livrate locuinte cu o suprafata totala de 8 milioane de metri patrati la nivel national, in usoara scadere fata de cei circa 8,4 milioane de metri patrati livrati in 2020.
Chiar daca in primele noua luni ale lui 2021 s-au construit 49.621 locuinte in toata tara, cu 1.131 locuinte mai multe comparativ cu aceeasi perioada din 2020, aceasta usoara crestere este mai degraba conjuncturala, considera consultantii Colliers, pentru ca incepand cu al doilea trimestru din 2020 au intrat in vigoare primele masuri de restrictionare in urma izbucnirii pandemiei, ceea ce a avut ca efect intarzierea unor santiere.
"La nivel national, numarul de locuinte nou construite se situeaza in jurul 67.000 unitati in 2021, similar cu 2020. Observam insa o schimbare in dinamica livrarilor in marile orase versus zona metropolitana. In primele 9 luni ale lui 2021 s-au livrat cu 459 mai putine unitati in mediul urban (-1,4%), pe cand in mediul rural s-a inregistrat o crestere a livrarilor cu 1.590 de unitati (+9%). Aceasta diferenta este si mai mare daca luam in considerare faptul ca trei din cele mai dinamice localitati din zona metropolitana a Bucurestiului - Voluntari, Bragadiru si Popesti Leordeni - sunt incluse in mediul urban", explica Gabriel Blanita, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers Romania.
In topul celor mai mari suburbii din Romania se afla localitatile Voluntari, Bragadiru, Berceni, Popesti Leordeni si Chiajna din vecinatatea Capitalei, dar si Floresti, Baciu, Apahida, Chinteni si Jucu, de langa Cluj-Napoca, urmate de localitatile Rediu, Miroslava, Valea Lupului, Barnova si Ciurea, din jurul Iasului. Dupa numarul de locuinte livrate in 2020, in topul suburbiilor din Romania este localitatea Giroc (1.844 de unitati), din Timis, urmata de Floresti (1.626 unitati) si Bragadiru (1.283 unitati). Conform datelor din piata, in 2021 topul suburbiilor metropolitane a fost dominat insa de Voluntari, Floresti si Giroc.
"Lucrul de oriunde si distantarea sociala au condus la o tendinta de migratie a populatiei catre zone mai linistite din suburbii sau localitati din jurul marilor orase, cu efecte importante asupra pietei rezidentiale. Acest trend va accelera in anii urmatori, fapt ilustrat de suprafetele autorizate in orase versus zonele metropolitane. Daca in prezent, pentru fiecare locuinta livrata in oras sunt livrate 2 locuinte in zona metropolitana, in urmatorii 2 ani, pentru fiecare locuinta din oras se vor livra 3 locuinte in zona metropolitana”, previzioneaza Gabriel Blanita", mai declara Gabriel Blanita.
O alta tendinta pe piata este constructia de ansambluri rezidentiale destinate exclusiv inchirierii. Pe masura ce ecartul dintre rata si chirie se reduce, pe fondul cresterii preturilor pe piata si a inaspririi conditiilor de creditare, consultantii Colliers observa o cerere din ce in ce mai mare pentru chirii. Aceasta cerere a fost satisfacuta pana in prezent de mici investitori care achizitionau pachete de apartamente si le scoteau pe piata de inchiriere, dar acum incepe sa atraga si atentia jucatorilor mari.
Te-ar putea interesa si: Managerii romani dau semnalul negativ: urmatoarele trei luni vor fi macinate de noi scumpiri. Unde cresc preturile, mai exact
"Pentru prima data din 2015 incoace, nivelul salariilor din Romania a crescut cu o rata atat sub cea a inflatiei, cat si sub cea a cresterii preturilor rezidentiale"
"Suntem in discutii cu mai multi dezvoltatori si investitori privind constructia de ansambluri destinate exclusiv inchirierii in cateva zone din Bucuresti si am asistat recent la o tranzactie de teren pentru un astfel de proiect. O alta realitate de business este ca, pentru prima data din 2015 incoace, nivelul salariilor din Romania a crescut cu o rata atat sub cea a inflatiei, cat si sub cea a cresterii preturilor rezidentiale.
Evolutia de pana in 2020 a facut ca Bucurestiul sa fie una din capitalele cu cele mai accesibile locuinte din UE, alaturi de Sofia, raportat la nivelul salariului mediu. Daca la inceputul anului 2021 era nevoie de cca 7,5 ani de salariu mediu pentru a cumpara apartamentul mediu, acum vorbim de o perioada de cel putin 8 ani. Prin urmare, ne asteptam ca in urmatorii doi ani, o perioada caracterizata de o inflatie ridicata si de o crestere a dobanzilor fata de minimele istorice din 2020, aceasta evolutie sa continue si sa avem locuinte mai putin accesibile din punct de vedere al pretului", conchide Gabriel Blanita, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers Romania.