Piata imobiliara sfideaza carcotasii: cifrele care arata clar ca o eventuala prabusire a preturilor la locuinte e departe de noi
constructiiimobiliarepreturi locuinte
Cati specialisti, atatea pareri - piata imobiliara din Romania e comentata diferit de fiecare expert sau persoana care activeaza in domeniu, unii dintre ei considerand ca, pe fondul recentei prabusiri a cererii (cauzate de inflatie si de inasprirea conditiilor de creditare), piata imobiliara e la un pas de prabusire si ca proprietarii nu vor avea incotro decat sa scada preturile. Doar ca un document recent publicat de Institutul National de Statistica (INS) face sa para a fi foarte putin probabile aceste previziuni, cel putin pentru viitorul apropiat.
INS tocmai a publicat noi date referitoare la piata constructiilor, iar aceste detalii sunt esentiale in a ne ajuta sa anticipam se va intampla pe piata imobiliara in perioada urmatoare.
Cifrele INS arata faptul ca santierele duduie, volumul constructiilor se mentine la inaltime, ceea ce poate sa insemne ca dezvoltatorii imobiliari pariaza pe sector in continuare si probabil se gandesc ca actuala diminuare a cererii e doar ceva temporar peste care vor trece curand.
Totusi, e drept ca exista un mare risc in momentul in care cererea se mentine mica, oferta e foarte extinsa pentru suficient timp incat sa se simta intr-o diminuare a preturilor. Doar ca acest scenariu nu prea pare a fi luat in serios de constructori si dezvoltatori, care continua sa pompeze bani in proiecte noi peste proiecte noi, dupa cum arata INS:
"In luna noiembrie 2023, volumul lucrarilor de constructii a crescut fata de luna octombrie 2023, ca serie bruta, cu 8,7%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 2,6%. In luna noiembrie 2023, volumul lucrarilor de constructii a crescut fata de luna noiembrie 2022, ca serie bruta, cu 14,3%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 12,7%.
In perioada 1 ianuarie 2023 - 30 noiembrie 2023, volumul lucrarilor de constructii a crescut fata de perioada 1 ianuarie 2023 - 30 noiembrie 2023, ca serie bruta, cu 12,5%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 12,6%", se arata in documentul INS.
Ce s-a intamplat in constructii, in ultimul an de zile
Interesant e sa vedem cum a evoluat
sectorul constructiiilor in ultimul an de zile, deci iata o analiza realizata comparand perioadele 1 ianuarie - 30 noiembrie 2022 cu 1 ianuarie - 30 noiembrie 2023: Volumul lucrarilor de constructii, ca serie bruta, a crescut, pe total, cu 12,5%.
Pe elemente de structura, cresteri au avut loc la lucrarile de reparatii capitale (+18,9%), lucrarile de constructii noi (+13,2%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+7,9%). Pe obiecte de constructii, au avut loc cresteri la constructiile ingineresti (+31,7%) si la cladirile nerezidentiale (+0,5%). Cladirile rezidentiale au scazut cu 7,5%.
In cele din urma, din acelasi document reiese ca volumul lucrarilor de constructii a crescut, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 12,6%, crestere evidentiata la lucrarile de reparatii capitale (+20,8%), lucrarile de constructii noi (+13,1%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+8,0%). Pe obiecte de constructii, cresteri au avut loc la constructiile ingineresti (+31,4%) si la cladirile nerezidentiale (+0,9%). Cladirile rezidentiale au scazut cu 6,7%.
Foto: unsplash.com