Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
piata imobiliaraapartamente noiapartamente investitieircc
Piata imobiliara din Romania continua sa accelereze ca si cum nimic nu s-ar intampla, multi romani aratandu-se extrem de interesati sa cumpere noi locuinte, in ciuda preturilor deloc mici care se practica in ziua de astazi. Cresteri masive de tranzactii pot fi observate in Cluj si Constanta, in timp ce Bucurestiul pierde teren.
Piata imobiliara fierbe in Romania, iar datele oficiale confirma dinamica neasteptata a vanzarilor, mai ales in orase precum Cluj si Constanta. In luna martie 2025, la nivel national s-au inregistrat peste 14.600 de tranzactii imobiliare, in crestere cu 2% fata de aceeasi luna din 2024. Clujul a raportat un salt de 21%, depasind pragul de 1.000 de tranzactii intr-o luna in care, in mod surprinzator, chiar si Capitala a pierdut usor teren. Bucurestiul a avut o scadere de aproape 5% fata de martie anul trecut, desi a inregistrat cea mai activa luna din 2025.
Pe langa Cluj, judetul Constanta a bifat cea mai spectaculoasa crestere procentuala: +40%, cu peste 900 de tranzactii. Cu o performanta solida si in primele trei luni ale anului (+39%), Constanta devine „vedeta” inceputului de 2025. De altfel, a depasit inclusiv Clujul ca volum total de tranzactii in acest interval. In timp ce Timisul si Ilfovul au avut evolutii mai modeste, Iasiul a inregistrat cea mai puternica scadere: -58%, cu doar 1.300 de tranzactii, desi martie a fost cea mai buna luna din an pentru judet.
Ipotecile cresc mai rapid decat vanzarile
Un alt semn ca piata imobiliara fierbe este ritmul accelerat de crestere al ipotecilor. In martie 2025 s-au inregistrat peste 8.600 de ipoteci active, cu 15% mai multe decat in martie 2024.
Bucurestiul conduce detasat, cu peste 2.600 de ipoteci (+10%), urmat de Ilfov, care si-a dublat numarul fata de anul trecut. Clujul raporteaza, la randul sau, o crestere de 33%, in timp ce Constanta si Iasiul sunt singurele mari judete care au scazut semnificativ.
Datele INS din februarie 2025 confirma o revenire si pe segmentul constructiilor noi. S-au emis circa 2.600 de autorizatii, cu o crestere de 2% fata de aceeasi luna a anului trecut, in special din mediul urban. Totusi, suprafetele autorizate sunt in scadere, in special in orase. La nivelul primelor doua luni ale anului, au fost autorizate peste 10.100 de locuinte, in crestere cu 9% fata de 2024. Judetul Ilfov conduce cu aproape 1.600 de locuinte (+35%), urmat de Iasi, care a explodat cu un plus de 135%.
Dobanzile se stabilizeaza, IRCC scade usor
Dobanda de politica monetara a BNR ramane neschimbata la 6,5%, iar indicii ROBOR si IRCC sunt in usoara scadere. ROBOR la 3 luni este la 5,90%, iar IRCC pentru trimestrul aprilie-iunie 2025 a scazut la 5,55%. Aceste valori contribuie la mentinerea unui interes crescut pentru creditele ipotecare, chiar daca multi cumparatori aleg refinantarea pentru a beneficia de dobanzi fixe. Piata imobiliara fierbe nu doar in vanzari, ci si in zona finantarilor, semnaland o activitate sustinuta pe toate fronturile.
Chiar daca Bucurestiul pierde usor teren, cu o scadere de 5% a numarului de tranzactii in primele trei luni, ramane cel mai mare si mai activ centru imobiliar din tara. Cu peste 11.300 de tranzactii si 7.100 de ipoteci incheiate, Capitala continua sa concentreze o buna parte din activitatea nationala. Evolutiile din Cluj si Constanta indica insa o tendinta clara: interesul cumparatorilor se diversifica si se orienteaza din ce in ce mai mult catre orase cu potential economic si turistic.
Vezi si: Top 5 sfaturi cand te muti intr-o casa noua
Sursa foto: freepik.com