Piata imobiliara e complicata: desi crizele curg in valuri, apartamentele se scumpesc si se dau credite pe banda rulanta
piata imobiliarapreturi apartamente
Cine sa mai inteleaga ce se intampla pe piata imobiliara? Conform unei analize recente a analistului eToro Bogdan Maioreanu, avem parte de un context economic dificil si instabil, dar in Romania creditarea continua la foc automat.
Avem parte de inflatie agresiva, de scaderea puterii de cumparare, de
dobanzi "de speriat" din partea bancilor si, cu toate acestea, romanii continua sa contracteze credite, chiar daca nici preturile apartamentelor n-au dat inapoi. Din contra!
Situatia in imobiliare e "complicata", atat in Romania, cat si in restul Europei. Preturile la noi au crescut in medie cu 8,5 in al doilea trimestru din 2022
Iata cum vede analistul situatia actuala a pietei imobiliare de la noi din tara, dar si din Europa, in general, si care mai este apetitul romanilor pentru a deveni proprietari de case si apartamente, in aceste momente tulburi:
"Inflatia ridicata, care reduce puterea de cumparare, precum si cresterea costurilor de finantare fac ca achizitionarea de bunuri imobiliare sa fie din ce in ce mai dificila pentru populatie. Ratele creditelor sunt in crestere din cauza majorarii dobanzilor si tind sa descurajeze investitorii sa cumpere proprietati. Dar piata imobiliara pare sa fie inca departe de implozie.
Preturile locuintelor din Romania au crescut in medie cu 8,5% in al doilea trimestru din 2022, comparativ cu perioada similara din 2021. Aceasta crestere este mai mica decat media Uniunii Europene, care se apropie de 10%, si este mai mica decat rata anuala a inflatiei care a fost de aproximativ 15%. Din luna mai a acestui an, preturile pe metru patrat in Romania si-au oprit cresterea si au pierdut 2,6%.
Cresterea pretului locuintelor din Romania se situeaza in intervalul de crestere de 27,4% din Estonia si in cel de 2% din Cipru. In regiunea noastra, Cehia inregistreaza cea mai mare crestere anuala cu 23,1%, urmata de Ungaria 22,8%, Slovacia 16,6%, Bulgaria 14,6% si Polonia 12,4%. In Europa de Vest, in ultimele 12 luni, preturile locuintelor din Germania au crescut cu putin peste 10%, Franta cu 7,1% si Italia cu 5,2%.
Majoritatea (78%) investitorilor romani care au raspuns la ultimul sondaj eToro Retail Investor Beat nu sunt deosebit de increzatori in economia romaneasca. Procentul investitorilor care nu se arata increzatori in piata imobiliara locala este mai mic, respectiv 64%, dar e in crestere fata de nivelul de 50,2% de acum trei luni.
In timp ce toate aceste cresteri de preturi fac ca situatia de pe piata imobiliara sa para pozitiva, ultimul raport Eurostat din trimestrul al doilea al 2022 arata ca in ultimele 12 luni, in 9 tari europene din cele 14 incluse, numarul tranzactiilor de vanzare a scazut. In 5 tari, numarul tranzactiilor de locuinte a crescut: Cipru (+34,0 %), Bulgaria (+26,8 %), Spania (+13,4 %), Portugalia (+8,7 %) si Irlanda (+0,5 %). Din zona noastra, in raport avem Ungaria, care inregistreaza o scadere de 2% in timp ce raportul arata una dintre cele mai mari cresteri de preturi din Europa, precum si Bulgaria, care prezinta cresteri ale numarului de tranzactii imobiliare si ale preturilor. Austria are o scadere de 15% de la an la an a numarului de vanzari, cu o crestere de 12% a preturilor.
In Germania, potrivit unui studiu, vanzarile in imobiliare vor scadea in acest an pentru prima data de la criza financiara si economica globala din 2009. Dupa un an record in 2021, conditiile de pe piata s-au schimbat, potrivit unei noi analize a Institutului Gewos. In consecinta, vanzarile de apartamente, case, imobile comerciale si terenuri ar trebui sa scada cu sapte procente in acest an. Desi de la an la an asistam la o crestere a preturilor cu 10%, incepand cu luna iulie a acestui an preturile au inceput sa scada. Cu toate acestea, pentru anul viitor Gewos prevede o incetinire la aproximativ 3% a cresterii preturilor si nu o scadere. Presiunea asupra pietei imobiliare germane ramane ridicata din cauza imigratiei puternice si pentru ca noile constructii se opresc din cauza costurilor ridicate de construire si scumpirii creditelor.
In Romania, potrivit ultimului raport, in luna august volumul constructiilor pentru cladiri rezidentiale a scazut cu peste 1% fata de aceeasi luna a anului trecut. Dar de la inceputul anului a crescut cu 6%. Creditele pentru achizitia de locuinte au crescut in fiecare trimestru incepand din T3 2021, datele BNR pentru luna august aratand o scadere usoara fata de luna anterioara, insa o crestere cu 9,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut", a explicat analistul eToro, Bogdan Maioreanu, care mai precizeaza, in incheierea studiului sau, ca "datele contureaza un tablou complicat pentru piata imobiliara pentru urmatoarea perioada".
Foto: freepik.com