Piata imobiliara din Romania - pe valul scumpirilor. Topul oraselor care inregistreaza cele mai mari cresteri de preturi
scumpirival inflationistimobiliareapartamente
Piata imobiliara din Romania se afla sub o presiune inflationista care se observa cu ochiul liber, de la o luna la alta. Casele si apartamentele s-au scumpit in luna mai, cu aproape un procent fata de nivelul din aprilie, iar expertii preconizeaza ca trendul se va mentine si in perioada urmatoare.
In medie, pretul pe metrul patrat, in luna mai, a fost de 1.450 de euro, atat la apartamentele recent construite, cat si la cele mai vechi.
Fata de nivelul din luna aprilie, s-a inregistrat o scumpire de aproape un procent.
Cele mai mari scumpiri din piata imobiliara s-au inregistrat in Brasov
Cele mai mari avansuri la scumpiri au fost resimtite de brasoveni. Aici, in ultima luna, apartamentele au inregistrat un avans al preturilor de 4,5%, cel mai mare din tara noastra.
Metrul patrat in luna mai a ajuns aici la 1.360 euro.
Nici bucurestenii nu au fost ocoliti de valul inflationist care s-a abatut asupra pietei imobiliare. Clasamentul oraselor in care se resimt cele mai mari scumpiri e completat de Timisoara si Constanta.
In Cluj-Napoca, cei care isi doresc sa isi achizitioneze un apartament, vor plati cel mai piperat cost din tara pe metrul patrat - 1.900 de euro.
Piata imobiliara din Romania este in plin avant, in pofida previziunilor pe care le conturau specialistii in urma cu doar cateva luni. La inceputul anului, se preconiza ca pretul la apartamente si case va scadea, din cauza crizei financiare care se va abate asupra Romaniei, pe fondul pandemiei de coronavirus.
Cererea pe piata imobiliara romaneasca a crescut semnificativ dupa pandemie, la fel si pretul materialelor de constructie
Ei bine, s-a intamplat exact invers. Cererea pe piata imobiliara romaneasca a crescut semnificativ dupa pandemie, iar preferintele romanilor se indreapta acum nu doar catre noi proprietati, ci catre unele mai spatioase, pandemia scotand la iveala necesitatea unui spatiu generos in locuinta.
De asemenea, pretul materialelor de constructie a crescut, iar acesta este un alt factor care pompeaza preturile in piata. Unele materiale chiar si-au dublat costul in ultimele luni.
Din pacate, scumpirea materialelor de constructie nu e doar un aspect ce domina piata din Romania. Scumpirile se resimt in toata Europa, spun expertii.
De exemplu, pe primul trimestru din acest an, otelul s-a scumpit cu 110% in Italia. De asemenea, in Germania si Franta otelul s-a scumpit cu 70%. In tara noastra, otelul s-a scumpit cu 70%.
Se inregistreaza scumpiri si la alte materiale esentiale, cum ar fi bitumul. Pe primul trimestru din 2021, acesta si-a majorat pretul, in medie, cu 15%.
"Pe langa aceste cresteri imprevizibile, companiile de constructii se confrunta si cu intarzieri pe lanturile de aprovizionare, furnizorii fiind rezervati in a-si asuma termene specifice de livrare", atrage atentia Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii – ARACO.
Urmeaza un alt val de scumpiri
Din pacate, trendul inflationist din prezent va continua si in perioada urmatoare, spun economistii.
Potrivit profesorului de economie Mircea Cosea, preturile in tara noastra se vor majora peste asteptarile prognozate in prezent. De altfel, chiar si inflatia reala ar fi mai mare decat cifrele din statisticile oficiale, mai spune expertul.