Piata imobiliara de la noi, desi foarte piperata, ar fi SUBEVALUATA
piata imobiliarapiata rezidentialaapartamente
Un studiu realizat de curand pe piata imobiliara din Romania indica faptul ca aceasta ar fi subevaluata. Pe langa faptul ca nivelul subevaluarii este unul urias, de 30 de procente, si mai incredibila pare informatia daca ne gandim la cat de scumpe sunt, de fapt, proprietatile rezidentiale de la noi din tara si cum oamenii ajuns sa dea sute de mii de euro pe un apartament sau chiar pe o garsoniera, in Bucuresti ori Cluj-Napoca.
Studiul in cauza, al celor de la Nordis Group, arata ca pretul pe metru patrat in Romania este subevaluat cu aproximativ 30%, raportat la resursele financiare, dinamica economica si oportunitatile de investitii din tara, comparativ cu pietele imobiliare din alte tari europene.
Se pare ca media pretului pe metru patrat de constructie este in Europa mult superioara fata de media pretului din Romania pentru aceeasi suprafata. Totodata, la momentul actual, este mult mai accesibil pentru romani sa cumpere un apartament. Cu valoarea a 104 salarii medii pe economie, in prezent se poate achizitiona o locuinta in Romania, in timp ce in 2008 erau necesare 393 de salarii.
La ce sa ne asteptam de la piata imobiliara, in 2022
Realizatorii studiului sustin ca inca e profitabil sa cumperi un apartament, fie pentru propria folosinta, fie pentru a plasa banii intr-o investitie.
"Piata imobiliara locala este in continua transformare, iar volumul tranzactiilor a crescut constant in intervalul 2020-2021. De-a lungul anului trecut s-au vandut cu 16% mai multe apartamente decat in anul precedent. Conform ANCPI, au fost vandute 183.000 de apartamente, cu o valoare totala de 12 miliarde de euro, iar 30% din tranzactii au vizat doar Bucurestiul.
In 2022 se va mentine trendul dinamic al pietei imobiliare, care a caracterizat si anul precedent avand in vedere rata inflatiei prognozata pentru anul acesta, dar si cresterea nivelului depozitelor bancare. Toate aceste elemente vor mentine cererea ridicata, atat pentru locuinte de uz personal, cat si pentru achizitii in scop investitional.
Imobilele care se afla in topul numarului de tranzactii in 2021 sunt cele din segmentul rezidential. Piata rezidentiala noua iese in evidenta cu un avans de 12% fata de anul precedent. De asemenea, activitatea intensa a dezvoltatorilor pe teritoriul Romaniei s-a remarcat din plin anul trecut. Romania ocupa locul 2 in topul european, dupa Austria, in privinta numarului de locuinte care au inceput sa fie construite", se arata in analiza citata.
Unde sunt cele mai scumpe apartamente din tara
Se pare ca preturile cele mai mari la apartamente le gasim in Cluj-Napoca, cu o medie de 1.960 euro pe metru patrat, la o distanta semnificativa de Bucuresti, care inregistreaza 1.630 euro pe metru patrat.