Piata imobiliara se pregateste sa resimta o schimbare majora din ianuarie 2024, odata cu modificarile aduse cotei de TVA pentru locuinte. De la 1 ianuarie, cota de TVA pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale va fi majorata de la 5% la 9%. Aceasta schimbare vine ca parte a unui pachet recent de masuri fiscale adoptate conform Legii nr. 296/26 octombrie 2023.
Aceasta majorare a cotei de TVA vizeaza atat locuintele propriu-zise, cat si terenurile pe care acestea sunt construite. Definitia unei locuinte livrate ca parte a politicii sociale cuprinde proprietatile cu o suprafata utila de maxim 120 mp, cu valoarea totala, inclusiv a terenului, care nu depaseste 600.000 de lei, excluzand TVA-ul, achizitionate de persoane fizice.
De asemenea, conditiile pentru locuintele care pot beneficia de cota redusa de TVA se vor schimba, incluzand noi cerinte referitoare la finisajele interioare si exterioare, instalatiile sanitare si electrice. Aceste modificari vor influenta modul in care locuintele vor fi percepute de la 1 ianuarie 2024 in privinta aplicarii cotei reduse de TVA.
Cu toate acestea, exista si dispozitii tranzitorii. Astfel, pentru anul 2024, se va continua aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru anumite locuinte care se incadreaza in conditiile legale din anul 2023, incheiate prin acte juridice care au ca obiect plata in avans pentru achizitionarea unei astfel de proprietati.
Aceste schimbari majore referitoare la cota de TVA pentru locuinte vor avea un impact evident asupra pietei imobiliare, generand o crestere a preturilor pentru apartamentele care vor fi supuse cotei de 9% de la 1 ianuarie 2024. Este de asteptat ca aceasta modificare sa influenteze comportamentul cumparatorilor si sa determine o schimbare semnificativa in modul in care sunt percepute si evaluate proprietatile pe piata imobiliara din Romania.
Dupa o perioada extrem de buna din toate punctele de vedere, piata imobiliara din Romania pare ca a inceput sa intampine primele dificultati. Ultimele date ne arata ca tot mai putini romani isi pot permite sa obtina credite ipotecare din cauza devalorizarii monedei nationale. Conform datelor BNR disponibile in luna septembrie, au fost inregistrate scaderi ale soldului creditului ipotecar in sapte luni consecutive, ceea ce nu s-a mai intamplat din anul 2009 si pana astazi. In aceste conditii, specialistii avertizeaza ca piata imobiliara s-ar putea confrunta cu o implozie in urmatoarele 6 - 12 luni.
Citeste si Cum sa evaluezi corect o proprietate: factori care influenteaza pretul
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si