Studiul arata ca 55% dintre chiriasii Capitalei au de gand sa mai locuiasca in chirie cel putin un an de acum inainte. 45% dintre acestia se gandesc insa la o schimbare a locuintei inchiriate, majoritatea (66%) pentru ca vor o locuinta mai spatioasa sau aflata intr-o zona mai buna, inclusiv in blocuri noi, si doar o treime pentru ca se uita la bani si cauta sa-si scada costurile cu chiria.
Pe fondul incertitudinii create de pandemia de Covid-19, chiriasii cauta siguranta, fie printr-o reducere a chiriei sau mutarea intr-un spatiu mai mic, fie printr-o intelegere pe termen mai lung cu proprietarii sau prin inregistrarea contractelor la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Comparativ cu criza precedenta din 2008-2009, inregistrarea contractelor de inchiriere la Fisc confera proprietarilor calitatea de titlu executoriu, facilitand recuperarea banilor de la rau platnici.
”Chiriasul este mult mai dinamic decat cumparatorul de rezidential, iar trendurile din piata de inchiriere pot fi valoroase pentru dezvoltatorii de locuinte. Nevoia de siguranta in relatia cu proprietarul va duce la profesionalizarea pietei de inchirieri de locuinte, iar din ce in ce mai multi dezvoltatori isi vor indrepta atentia catre acest segment. Am vazut deja tranzactii cu blocuri destinate exclusiv inchirierii, semn ca exista un interes si din partea investitorilor pentru astfel de produse. Ne asteptam ca in acest ecosistem nou creat sa vedem si alti jucatori anuntand proiecte destinate inchirierii”, explica Gabriel Blanita, director asociat Colliers Valuation and Advisory.
Citeste si: Semnele care iti dau de inteles ca este timpul sa renunti la chirie si sa-ti cumperi o locuinta
Pandemia a schimbat si conceptul de casa. Oamenii sunt din ce in ce mai interesati de facilitatile din apropiere, de felul in care arata, de siguranta, de modalitati de relaxare, de spatii verzi, etc.
Spre exemplu, dat fiind contextul pandemic, 50% dintre chiriasi cauta anul acesta ca locuinta pe care o inchiriaza sa fie in apropierea unei farmacii.
”Pandemia a generat schimbari puternice in relatia oamenilor cu spatiul lor de locuit, in timpul lockdown-ului locuinta crescand in importanta, tendinta care s-a pastrat si dupa. A devenit din ce in ce mai important cum arata spatiul, atat in casa, cat si imprejurimile acesteia, precum si ce facilitati ai in apropiere. Pentru piata de chirii, dincolo de nevoia de siguranta si de a nu lua decizii ce presupun investitii ridicate, a crescut si nevoia de un upgrade, de un standard de locuire mai bun, chiriasii nefiind multumiti de conditiile actuale ale pietei”, spune Alexandra Cojocaru, partener Unlock Research.
Cercetarea a fost realizata de Unlock Research, la solicitarea Colliers International, in perioada septembrie – octombrie 2020, pe un esantion de aproximativ 300 de persoane care locuiesc cu chirie in Bucuresti, avand venituri peste medie, majoritatea cu studii superioare si cu varsta cuprinsa intre 25 si 45 de ani, in proportie de 51% fiind femei si 49% – barbati. Studiul privind piata chiriilor rezidentiale din Bucuresti face parte dintr-o serie de analize efectuate periodic de catre Colliers International.