Avand ca scop profesionalizarea breslei, dar si aducerea unui suflu nou prin identificarea de candidati potriviti pentru o cariera in real estate, campania profesionala ABI a pornit prin publicarea unui anunt permanent de recrutare pe unul din cele mai populare site-uri cu locuri de munca. Lunile iunie si iulie, dar si luna septembrie s-au dovedit a fi cele mai prolifice in ceea ce priveste numarul de aplicanti.
Cine isi doreste sa devina broker imobiliar? Profilul candidatului
Tinerii cu varsta cuprinsa intre 21 si 35 de ani formeaza majoritatea covarsitoare a celor care aplica la un post de agent/ broker imobiliar, aproximativ 75% dintre acestia fiind de sex masculin. Cu studii universitare in curs sau finalizate, in special in domeniul economic sau tehnic, cei mai multi dintre candidati nu au niciun fel de experienta in real estate sau experienta minima. Acestia provin mai ales din zona vanzarilor sau se afla la primul lor loc de munca. O categorie aparte a candidatilor este reprezentata de persoanele cu o vasta experienta in domeniul imobiliar, agenti imobiliari de cariera, care isi doresc sa schimbe mediul de lucru.
Dupa ce aplica online la anuntul de recrutare, candidatii completeaza un profil de candidat si se prezinta la un prim interviu pentru a identifica agentia imobiliara careia i se potriveste cel mai bine. In urmatoarea etapa, candidatul ia contact cu agentia-partenera si este supus la un interviu final inainte de angajare.
„Am venit cu ideea unei campanii de recrutare pentru partenerii nostri pentru ca ne dam seama mai bine decat oricine altcineva ca piata imobiliara este intr-un moment de rascruce. Este extrem de important ca cei care reprezinta acest domeniu sa fie profesionisti in domeniu. Intalnim, la fel ca in orice alt domeniu, si candidati mai putin seriosi, dar avem grija sa facem o selectie cat mai atenta”, declara Dragos Vilceanu, presedinte ABI.
De la 10.000 la 4.000 de agenti imobiliari, activi in Bucuresti
Anii de criza au redus considerabil numarul celor care practica meseria de agent imobiliar in Capitala. Daca piata muncii numara in 2007 peste 10.000 de astfel de specialisti, in 2012, in jur de 4.000 de persoane au activat in acest domeniu. Comparativ cu anul 2010, observam totusi o crestere cu 25% a acestora, de la 3.000 la 4.000 de agenti.
Desi considerat un domeniu slab reglementat, activitatea de agent imobiliar este recunoscuta oficial ca meserie in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (C.O.R.), bine-cunoscutul nomenclator al meseriilor, avand codul 333401 in C.O.R. (grupa de agenti in activitatea financiara si contabila).
Pentru a practica meseria de agent/ broker imobiliar cu acte in regula, persoana care desfasoara aceasta activitate este obligata sa urmeze cursuri specializate. Pe baza diplomei de absolvire a acestor cursuri, se poate angaja in cadrul unei agentii pe post de agent imobiliar sau isi poate infiinta propria agentie imobiliara. De altfel, una din conditiile impuse de Registrul Comertului la fondarea unei agentii imobiliare este ca administratorul firmei sa fie absolvent al unor cursuri specializate.
Asociatia Brokerilor Imobiliari (ABI) organizeaza lunar cursuri de agent/ broker imobiliar in cadrul Scolii ABI, diplomele eliberate fiind vizate si recunoscute de Ministerul Muncii si Ministerul Invatamantului. Oferta de studii este completata si de un set de cursuri si training-uri aplicate, organizate periodic in cadrul ABI, tematica acoperind o varietate larga, de la tehnici de vanzare in imobiliare, la cursuri de calificare a clientilor sau stiluri in arhitectura.