Paradox in imobiliarele romanesti: Bucurestiul are printre cele mai ieftine apartamente din Europa, dar romanii nu si le permit
pret apartament bucurestiimobiliareapartamentelocuinte
Capitala tarii noastre ar avea printre cele mai mici preturi la apartamente, comparativ cu alte mari orase europene, insa in mod paradoxal, desi sunt mai ieftine, locuintele sunt mai inaccesibile populatiei.
Compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox a realizat o analiza referitoare la situatia de pe piata imobiliara autohtona, iar in cadrul acesteia se contureaza o veste proasta pentru romanii care intentionau sa isi cumpere o locuinta in perioada urmatoare: urmeaza noi cresteri de preturi in sectorul de real estate din Romania. Locuintele vor deveni si mai piperate al pret!
In acest moment, deja e foarte dificil pentru romanii de rand sa-si permita o casa a lor. Desi Bucurestiul e evidentiat in cadrul analizei ca fiind unul dintre orasele europene cu preturi prietenoase la imobiliare, gradul de inaccesibilitate este ridicat. Cu alte cuvinte, desi preturile sunt mai mici decat in alte orase europene, romanii nu si le permit, iar acest lucru e cauzat de puterea redusa de cumparare.
"Cresterile preconizate ale salariilor pe fondul unei evolutii economice pozitive, dar si al relaxarii conditiilor de finantare, vor favoriza majorarea preturilor locuintelor in perioada urmatoare, tendinta pe care o vom vedea cel mai probabil manifestandu-se mai accentuat incepand cu anul viitor.
Astfel, pe baza datelor publice privind pretul mediu solicitat pentru un apartament de 70 de metri patrati in Europa, nivelul de accesibilitate al achizitionarii unui astfel de apartament in Bucuresti este printre cele mai ridicate atat la nivel national, cat si european, fiind necesare 96,2 salarii medii nete lunare", transmit analistii.
Se bucura insa de o accesibilitate mai buna cei din Bruxelles si Sofia (84,2 si 94,3 salarii medii nete din orasele respective) dintre marile orase si capitale europene.
Insa ar trebui ca bucurestenii sa se bucure, fiindca in Praga situatia sta mult mai rau. Aici preturile medii solicitate depasesc 4.700 euro/ mp util si sunt necesare 196,7 salarii medii nete pentru un astfel de apartament.
Si mai dificil le este celor din Londra sau Zurich sa isi permita o locuinta, in conditiile in care la ei vorbim despre un cost chiar si de 10.000 de euro pentru metrul patrat util, o suma fabuloasa, care inhiba dorinta multora de a deveni proprietari si care poate explica de ce in Occident avem mai multi chiriasi decat oameni ce detin o locuinta personala. Chiar si cu salariile mari din strainatate, din unele tari, costurile unei astfel de achizitii sunt coplesitoare.
De retinut ca
pretul mediu solicitat pentru un apartament din Bucuresti a fost de 1.663 euro/metru patrat util pe parcursul lunii februarie anul acesta. Fata de perioada similara din 2023, se resimte o scumpire cu 6,6%, ne mai spun specialistii. Daca mergem in anul 2022, in aceeasi luna, in 2024 vorbim despre o crestere a pretului cu 7,5%, iar tedinta va continua, dupa cum au punctat mai sus specialistii in imobiliare.
Foto: pexels.com