Piata imobiliara trece print-o perioada destul de dificila in actualul context al crizei provocate de pandemia de coronavirus care a lovit tara noastra la inceputul primaverii, printre efectele resimtite numarandu-se si scaderea preturilor. Este important insa sa remarcam ca suntem in fata unei scaderi moderate a preturilor apartamentelor, pretentiile proprietarilor scazand cu doar 1.4% in luna mai. Cu doar o luna in urma, preturile apartamentelor scazusera, de asemenea, cu 1.7 procente. In aceste conditii, pretul solicitat de proprietari pentru un metru patrat util a ajuns la un nivel de 1.348 de euro in luna mai, de la 1.367 de euro la finele lunii aprilie.
Tendintele din luna mai se dovedesc insa a fi ceva mai diferite fata de cele consemnate in luna aprilie, prima luna plina in care in Romania a fost instituita starea de urgenta. Astfel, daca in luna aprilie preturile apartamentelor scazusera doar in Constanta, in luna mai aceasta depreciere a preturilor s-a resimtit in patru dintre cele sase centre regionale analizate de specialistii de pe piata imobiliara. De asemenea, trebuie precizat ca scaderi ale preturilor au fost raportate in luna mai atat pe piata rezidentiala noua, cat si pe cea veche.
Daca in luna aprilie vorbeam despre o crestere a preturilor apartamentelor din Capitala, in luna mai a fost consemnata o depreciere similara, de doua procente. In aceste conditii, pretul mediu al unui metru patrat util in cazul unui apartament din Bucuresti a scazut la un nivel de 1.423 de euro. Trebuie precizat totodata ca in Bucuresti au scazut atat preturile apartamentelor de pe piata rezidentiala veche (pana la 1.346 de euro pe metru patrat util), cat si preturile proprietatilor recent construite (pana la un nivel de 1.427 de euro pe metru patrat util).
O tendinta similara a fost consemnata si in cazul pietei imobiliare din Cluj-Napoca, acolo unde preturile au scazut in luna mai cu 2.1%, dupa ce in luna aprilie crescusera cu 1.5%. In aceste conditii, pretul unui metru patrat util in cazul unui apartament din Cluj-Napoca a scazut de la 1.854 de euro la 1.815 euro. La fel ca si in Capitala, si aici preturile au scazut atat pe piata rezidentiala noua (pana la un nivel de 1.828 de euro pe metru patrat util), cat si pe piata rezidentiala veche (pana la un nivel de 1.796 de euro pe metru patrat util).
In cele din urma, si in Timisoara a fost consemnata o depreciere a preturilor apartamentelor de 1.9 procente, pretul mediu al unui metru patrat util fiind de 1.300 de euro. La fel ca si in Bucuresti sau Cluj, si aici preturile au scazut atat pe piata rezidentiala noua (pana la un nivel de 1.283 de euro pe metru patrat util), cat si pe piata rezidentiala veche (pana la un nivel de 1.306 de euro pe metru patrat util).
Brasov este ultimul centru regional analizat in care pretentiile proprietarilor de pe piata imobiliara au scazut in luna mai, fiind raportat un recul nesemnificativ de doar 0.3 procente. In aceste conditii, pretul mediu al unui metru patrat util a scazut in luna mai de la 1.219 euro la 1.215 euro. Apartamentele vechi s-au ieftinit in Brasov in aceasta luna cu 2.6%, insa apartamentele recent construite au avut preturi mai mari in luna mai cu 1.6%.
Pretentiile proprietarilor de apartamente din Constanta au crescut in luna mai cu 0.7%, pretul mediu al unui metru patrat util ajungand la un nivel de 1.237 de euro. In cele din urma, si preturile de pe piata imobiliara din Iasi au crescut in luna mai, insa doar cu 0.2%, pretul mediu al unui metru patrat util ajungand la un nivel de 1.065 de euro.
Partenerii nostri
Evidenta programului de lucru - ce prevede Codul Muncii si explicatiile specialistilor
Legea nr.319/2006. Vor fi incluse prevederi despre hartuirea la locul de munca in Legea SSM
Tranzactii intre firma si persoana fizica: Cum stabiliti pretul pentru a evita problemele fiscale
Impozitare microintreprinderi: 5 modificari esentiale aduse de OUG nr. 156/2024
Te-ar putea interesa si