Piata imobiliara din Romania a trecut destul de bine peste situatia extrem de dificila provocata de pandemia de coronavirus la nivel global, preturile apartamentelor nefluctuand prea tare la nivel national. Anumite efecte pot fi observate insa, mai ales atunci cand vorbim despre pretentiile celor care inchiriaza apartamente. Spre exemplu, chiriile locuintelor din Bucuresti si-au stopat cresterea inceputa tocmai in 2015, criza actuala facandu-i pe multi proprietari sa accepte si chirii mai mici. Nici nu este de mirare ca se intampla asa, multe voci aducand in discutie tot mai des o noua criza economica care ar urma sa apara cat de curand.
Totodata, o schimbare semnificativa poate fi observata si atunci cand vorbim despre cererea de pe aceasta piata. Chiar daca numarul locuintelor scoase la inchiriat in Capitala a ramas la acelasi nivel, cererea s-a mai diminuat. Specialistii sunt de parere insa ca este vorba despre o urmare fireasca care a aparut dupa ridicarea starii de urgenta din primavara, ca efect al constrangerilor economice si sociale din timpul lockdown-ului.
Conform statisticilor, preturile medii ale chiriilor din Bucuresti au inceput sa raporteze cresteri incepand cu a doua jumatate a anului 2015, continuand pe aceeasi panta ascendenta pana in acest an. Criza provocata de pandemia de coronavirus si de restrictiile impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei a schimbat insa lucrurile, cresterea chiriilor oprindu-se. Mai mult decat atat, vorbim acum despre o scadere a preturilor raportata in a doua jumatate a acestui an.
Concret vorbind, pretul mediu al chiriilor pentru garsonierele din Bucuresti a scazut in acest an cu nu mai putin de 10 procente in raport cu anul precedent. Spre exemplu, in perioada iunie - august, chiria medie a unei garsoniere din Capitala este de 260 de euro, in timp ce in perioada similara a anului 2019 era de 280 de euro. De asemenea, o scadere similara observam si in legatura cu chiriile apartamentelor cu doua camere din Bucuresti, chiria medie a acestora in perioada indicata scazand de la 410 euro in 2019 la 380 de euro in acest an.
Pretul mediu al unei chirii pentru un apartamente cu trei camere din Bucuresti se ridica in acest an la aproximativ 800 de euro, in scadere cu circa 5 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aceeasi scadere poate fi observata in aceasta perioada si in cazul apartamentelor cu patru sau cu mai multe camere.
In ceea ce priveste vilele si casele, pretul mediu al chiriilor in Bucuresti in perioada indicata a scazut cu peste 10 procente in raport cu perioada similara din 2019. In schimb, trebuie precizat ca pretul vilelor a crescut pe zona rezidentiala, in timp ce pe segmentul office a fost inregistrata o scadere semnificativa. Cum o buna parte dintre aceste proprietati sunt destinate birourilor, pretul mediu a inregistrat o scadere destul de puternica in aceasta perioada.
Potrivit rapoartelor realizate de specialistii in domeniu, in ultima perioada a fost inregistrata o scadere semnificativa a pretului mediu de inchiriere al garsonierelor din zona de nord a Capitalei atat fata de aceeasi perioada a anului precedent (-10%), cat si fara de trimestrul anterior (-7%). De asemenea, si chiriile apartamentelor cu doua camere din zona de nord a Capitalei au scazut in acest an cu aproximativ 10 procente in raport cu anul precedent.
Berceni este cartierul bucurestean in care preturile chiriilor au ramas constante in acest an, fiind inregistrata chiar o crestere a pretentiilor financiare ale proprietarilor apartamentelor cu doua camere. Preturile au scazut puternic insa in cele doua mari cartiere din vestul si estul Capitalei - Militari, respectiv Titan - Dristor.
Ultimele NOUTATI
Euro peste 5 lei? Ce inseamna asta pentru romani si cine va resimti cel mai tare impactul
Record absolut pentru Revolut in Romania: peste 1 miliard de tranzactii efectuate in 2024
Vouchere pentru alimente: Schimbari importante in acordarea ajutoarelor sociale in 2025
Mii de locuri de munca disponibile in Romania. Care sunt cele mai cautate meserii?
Partenerii nostri
Neplata drepturilor salariale. Rolul si limitele competentei Inspectiei Muncii
Initierea si negocierea CCM - care vor fi etapele?
Informare primita de la Casa de pensii - ce OBLIGATII are angajatorul?
Importanta unui contabil pentru orice firma
Legea contabilitatii: Principalele modificari aduse de OUG nr. 138/2024
Te-ar putea interesa si