Orasul in care preturile la apartamente au atins un RECORD ISTORIC, chiar din prima luna a lui 2022
piata rezidentiala 2022piata imobiliara 2022preturi imobiliare 2022
Piata imobiliara din Romania inregistreaza noi recorduri de pret, in detrimentul buzunarului romanilor care planuiesc o astfel de achizitie. Cel mai puternic avans al preturilor e inregistrat in Cluj-Napoca, urmat de Constanta si Bucuresti. In general, pe parcursului anului 2022, romanii trebuie sa se astepte la noi scumpiri. Preturile vor creste, in medie, cu 25%, spun specialistii.
La nivel national, dupa cum arata indicele Imobiliare.ro, pretul mediu solicitat pentru
apartamentele disponibile spre vanzare la nivel national se situeaza la 1.593 de euro pe metru patrat util. Practic, vedem o crestere cu 2,7% fata de luna anterioara, cand un metru patrat util ajunsese la 1.551 de euro.
S-au scumpit atat imobilele vechi (cu 2,1%, de la 2.069 la 2.113 euro pe metru patrat), cat si cele noi (cu 2,9%, de la 2.038 la 2.097 de euro pe metru patrat).
Te-ar putea interesa si: Ai datorii la stat? Se STERG AUTOMAT, in 2022, cu o conditie
Preturile apartamentelor din Cluj-Napoca, cele mai piperate
Cel mai puternic avans de preturi s-a inregistrat in Cluj-Napoca. Aici, pretul mediu solicitat de catre vanzatori ajunge la 2.105 euro pe metru patrat util, chiar din prima luna a noului an. Vorbim despre o crestere 2,6% fata de nivelul din luna anterioara.
De-a lungul anului 2021, preturile s-au majorat, in medie, cu 15% la apartamentele din tara noastra. Expertii in domeniu sustin ca trendul va fi mentinut si anul acesta.
"In ciuda avansului de doua cifre consemnat pe parcursul lui 2021, noul an incepe cu perspectiva unor alte majorari ale preturilor solicitate pentru apartamentele din Romania, cel putin pe segmentul locuintelor noi. La aceasta contribuie datele vehiculate in piata privind scumpirea materialelor de constructii, pe fondul pandemiei, dar si a terenurilor pretabile pentru dezvoltarea unor ansambluri rezidentiale. Se adauga dificultatile intampinate de dezvoltatori in procesul de obtinere a noilor autorizatii de construire, in tandem cu faptul ca cererea pentru locuinte noi este majoritara in marile orase – ajungand la 65%", spune Daniel Crainic, Director de Marketing Imobiliare.ro.
In Constanta si Bucuresti, care ocupa pozitiile imediat urmatoare in clasament, dupa Cluj-Napoca, se resimte, de asemenea, o scumpire la locuinte.
Referindu-ne la apartamentele de la mare, aici vanzatorii au ajuns la o medie de 1.408 euro pe metru patrat util, in urma unui avans lunar de 1,7%, de la 1.384 de euro pe metru patrat. Totodata, si aici asistam la scumpiri atat pentru locuintele vechi, cat si pentru cele noi. Apartamentele vechi au inregistrat un avans de 2%, de la 1.356 la 1.383 de euro pe metru patrat, iar cele noi s-au apreciat cu 1,5% (de la 1.427 la 1.449 de euro pe metru patrat).
In Bucuresti, cerintele vanzatorilor sunt in medie de 1.620 de euro pe metru patrat util, in crestere cu 1,6% fata de luna anterioara (cand se cifra la 1.594 de euro pe metru patrat).
Si aici avem scumpiri atat pentru imobilele vechi, cat si pentru cele noi. La apartamentele vechi constatam o apreciere de 0,6%, de la 1.557 la 1.567 de euro pe metru patrat. De asemenea, pentru apartamentele nou construite, observam o crestere cu 2,9%, de la 1.680 la 1.729 de euro pe metru patrat util.
Pana la finele anului, sunt asteptate scumpiri de cel putin 25% la apartamente
"Deja au fost anuntate foarte multe scumpiri din nou pentru materialele de constructii. Exista si o criza pe piata fortei de munca care impacteaza destul de tare termenul de livrare si costul efectiv al unei constructii noi.
Consideram ca sunt pertinente estimarile noastre de 25%, cel putin", spune Ramona Ganea, dezvoltator imobiliar, conform
Digi24.