Razboiul declansat de Rusia in Ucraina in urma cu aproximativ o luna si jumatate poate afecta si piata imobiliara din Romania, unele banci anuntand deja ca programele de creditare vor scadea in acest an pe fondul incertitudinilor provocate de conflictul de peste granita. In ciuda acestor avertismente, dar si a faptului ca preturile au explodat si se anunta noi scumpiri, romanii nu par speriati de ceea ce se intampla in tara vecina, continuand sa fie interesati de achizitionarea de noi locuinte.
Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anuntat recent ca in primele trei saptamani ale Programului Noua Casa a acordat 900 de garantii in valoare de peste 120 de milioane de lei.
Potrivit datelor FNGCIMM, valoarea medie a unui credit pentru Programul Noua Casa este de 56.000 de euro. Ministerul Finantelor a anuntat anterior un plafon de 1.5 miliarde de lei pentru Programul Noua Casa, plafonul ramas disponibil fiind de peste 90% in acest moment. Potrivit informatiilor, nu mai putin de 14 banci participa la program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Româneasc?, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Alpha Bank.
Noua Casa este unul dintre cele mai apreciate programe de romanii care isi doresc achizitionarea unei locuinte, acesta ramanand cel mai avantajos produs de creditare ipotecara disponibil in tara noastra. Potrivit reprezentantilor FNGCIMM, trei din patru credite ipotecare din totalul creditelor acordate de catre sistemul bancar sunt aprobate prin intermediul acestui program. Incepand cu anul 2020, atunci cand au fost implementati noii parametri de finantare-garantare, ponderea locuintelor noi achizitionate prin intermediul programului a crescut semnificativ.
Romanii interesati de Programul Noua Casa nu au de ce sa isi faca griji in acest moment, toate bancile participante in program dispunand in prezent de plafon suficient pentru acordarea de credite. Mai mult, FNGCIMM monitorizeaza in mod constant modul de utilizare a plafoanelor alocate fiecarui finantator si, tinand cont de gradul de consum pe fiecare banca, efectueaza noi propuneri de realocare.
Programul Noua Casa a fost implementat pentru prima data in tara noastra in anul 2009. De atunci si pana la finalul lunii decembrie 2021, prin intermediul acestui program au fost acordate peste 321.000 de garantii si promisiuni de garantare in valoare totala de 29.9 de miliarde de lei, ce au sustinut credite in valoare de 50 de miliarde de lei. In 2021 au fost acordate peste 11.800 de garantii, a caror valoare totala a depasit pragul de 1.5 miliarde de lei, cu o valoare a creditelor de aproximativ 2.9 miliarde de lei. De asemenea, tot in 2021 au mai acordate si peste 3.700 de promisiuni de garantare, in valoare totala de peste jumatate de miliard de lei.
Ramane de vazut daca razboiul din Ucraina va afecta in vreun fel sau altul piata imobiliara din Romania! Analizand datele din ultimele saptamani, romanii par sa nu se fi speriat de ceea ce se intampla peste granita, fiind in continuare decisi sa isi achizitioneze noi locuinte!
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si