Ne confruntam cu o criza a locuintelor. De ce e tot mai greu sa-ti permiti un acoperis al tau deasupra capului?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ne confruntam cu o criza a locuintelor. De ce e tot mai greu sa-ti permiti un acoperis al tau deasupra capului?
Ne confruntam cu o criza a locuintelor. De ce e tot mai greu sa-ti permiti un acoperis al tau deasupra capului?
de Magda Florea la 12 Sep. 2024
Urmareste-ne pe Google News
piata imobiliara

In ultimii ani, o problema globala care devine tot mai acuta este criza locuintelor. Accesul la o locuinta decenta este din ce in ce mai dificil pentru o parte semnificativa a populatiei, inclusiv in tarile dezvoltate. In acest context, multi se confrunta cu o dilema crunta: cum sa-si asigure un acoperis deasupra capului atunci cand costurile locuintelor cresc rapid, iar salariile raman neschimbate sau nu tin pasul cu inflatia. Aceasta situatie adanceste saracia si inegalitatile sociale, lasand milioane de oameni vulnerabili si in nesiguranta.
 


 
Preturile locuintelor au crescut exponential in multe orase din intreaga lume, inclusiv in Romania. In orase precum Bucuresti, Cluj-Napoca sau Timisoara, cererea de locuinte este in crestere, dar oferta ramane limitata. Aceasta situatie duce la o crestere alarmanta a preturilor pe piata imobiliara. In acest moment, achizitionarea unei locuinte tinde sa fie o sarcina din ce in ce mai grea pentru cetatenii obisnuiti, care, chiar si cu un venit stabil, nu isi permit sa economiseasca suficient pentru un avans sau sa suporte ratele mari ale creditelor ipotecare.
 
"Apartamentele noi s-au scumpit in toate cartierele bucurestene. Majorarile s-au apropiat in unele cazuri de 80%-90% in cinci ani. Chiar si in cel mai ieftin cartier se solicita preturi cu aproape 50% mai mari decat in 2019", se arata intr-o analiza recent efectuata de Imobiliare.ro.
 
De asemenea, cumparatorii platesc cele mai mari sume de bani pentru a se muta in locuinte noi situate in nordul si in centrul orasului. In doua zone pretul solicitat depaseste 3.000 euro/mp util. 
 
"In urma cu cinci ani preturile porneau de la 833 euro/mp util pentru apartamentele noi. Tot atunci existau patru cartiere in Bucuresti unde cumparatorii puteau sa plateasca mai putin de 1.000 euro/mp. Doar in cinci zone se achita un pret mediu de cel putin 2.000 euro/mp util - Kiseleff - Aviatorilor, Victoriei - Romana - Universitate, Dacia-Eminescu, Dorobanti-Floreasca si Herastrau-Soseaua Nordului. In 2024, cumparatorii achita intre 2.000-3.000 euro/mp util in 19 cartiere.
 
Desi observam scumpiri semnificative la nivelul pietei, Bucurestiul ramane una dintre cele mai accesibile capitale europene. Mai mult, cumparatorii pot face acum o achizitie mai rapid decat in 2019, luand in considerare cresterile salariale din ultimii ani. Potrivit estimarilor Imobiliare.ro, un apartament cu 2 camere poate fi cumparat in 5,6 ani. In 2019, o achizitie similara putea fi facuta in 7,2 ani", se mai arata in analiza Imobiliare.ro.
 
In acelasi timp, chiriile urmeaza un trend ascendent. Potrivit unor studii, costul mediu al chiriei a crescut de asemenea semnificativ, mai ales in orasele mari. Multi dintre cei care nu isi permit sa cumpere o locuinta sunt nevoiti sa locuiasca in chirie pe termen lung, dar acest lucru inseamna un efort financiar constant care reduce drastic capacitatea de economisire.
 
De exemplu, preturile solicitate pe Storia pentru chiriile din cele 10 orase analizate, orasele cu cele mai multe anunturi de pe platforma, au inregistrat o crestere de 14% de la un an la altul (august 2024 vs. august 2023).  
 
Comparativ cu anul trecut, preturile medii pentru chiriile din Bucuresti au inregistrat o crestere de 16%. In august 2024, o garsoniera a avut un pret mediu de 363 euro/luna, un apartament cu doua camere s-a inchiriat cu 578 euro/luna, iar un apartament cu trei camere a ajuns la un pret mediu de 768 euro/luna. Cele mai mari cresteri de preturi au fost in Sectorul 1 pentru apartamentele cu trei camere (+29% in august 2024 fata de august 2023), in timp ce cele mai mici cresteri au fost in Sectorul 3 pentru garsoniere (+8%). Fata de luna trecuta, in luna august, singurele sectoare in care s-au inregistrat scaderi au fost Sectorul 5 si Sectorul 1, cu o scadere de -3% in Sectorul 5 pentru garsoniere si in Sectorul 1 pentru apartamentele cu doua camere.
 
In august 2024, preturile medii ale chiriilor din Bucuresti au variat semnificativ intre sectoare. In Sectorul 1, cel mai scump sector, chiria pentru o garsoniera a fost in medie de 441 euro/luna, un apartament cu doua camere a ajuns la 658 euro/luna, iar unul cu trei camere la 996 euro/luna. In contrast, cele mai accesibile preturi s-au inregistrat in Sectorul 5, unde o garsoniera s-a inchiriat cu 340 euro/luna, un apartament cu doua camere cu 543 euro/luna, iar unul cu trei camere cu 676 euro/luna. 
 
Astfel, chiriile medii pentru o garsoniera s-au incadrat intre 340 euro (in Sectorul 5) si 441 euro (Sectorul 1). Preturile medii de inchiriere pentru apartamentele cu doua camere s-au aflat intre 486 de euro (Sectorul 4) si 658 de euro (Sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut preturi medii de inchiriere cuprinse intre 550 euro (Sectorul 6) si 996 de euro (sectorul 1). 
 

Discrepanta dintre salarii si costul real al vietii

 
Un alt factor esential in criza locuintelor este discrepanta tot mai mare dintre salarii si costurile vietii, inclusiv cele legate de locuinte. In multe tari, salariile nu au crescut intr-un ritm suficient pentru a acoperi cresterea exploziva a preturilor locuintelor si chiriilor. In Romania, salariul mediu net este sub media europeana, iar cresterea acestuia este insuficienta pentru a face fata ritmului de scumpire a locuintelor.
 
Oamenii care castiga salarii minime sau medii sunt cei mai afectati de aceasta situatie. Un numar tot mai mare de persoane cu venituri stabile, dar modeste, ajung in situatia de a nu putea achizitiona o locuinta, ceea ce alimenteaza un fenomen de "saracie locativa". Aceasta se refera la situatiile in care indivizii sau familiile cheltuiesc o proportie foarte mare din venitul lor pentru locuinta, lasandu-le prea putini bani pentru alte nevoi de baza.
 

Speculatiile imobiliare si ineficienta pietei

 
Un alt factor care contribuie la criza locuintelor este speculatia imobiliara. Investitorii mari, care cumpara proprietati pentru a le revinde sau a le inchiria la preturi ridicate, ingreuneaza accesul persoanelor obisnuite la locuinte. In marile orase din Romania, dar si la nivel international, preturile proprietatilor au fost influentate semnificativ de aceasta speculatie imobiliara, ducand la cresteri de preturi disproportionate fata de realitatile economice ale cetatenilor.
 
Pe langa speculatii, pietele imobiliare sunt adesea ineficiente in a raspunde cererii reale de locuinte. Investitiile in constructii noi nu tin pasul cu cresterea cererii, mai ales in orasele mari, ceea ce creeaza un deficit de locuinte disponibile. In multe cazuri, zonele unde este cea mai mare nevoie de locuinte accesibile nu primesc suficiente investitii, lasand loc pentru dezvoltarea unor proiecte imobiliare scumpe, care nu servesc nevoilor celor mai vulnerabili din punct de vedere financiar.
 

Lipsa suportului institutional

 
Un alt factor care agraveaza aceasta criza este lipsa de sprijin institutional adecvat. Politicile guvernamentale de sustinere a accesului la locuinte accesibile sunt fie insuficiente, fie ineficiente. Desi au existat si inca se deruleaza programe precum "Prima Casa"/ "Noua Casa", acestea nu au reusit sa tinteasca cu precizie problema saraciei locative. Mai mult, majoritatea acestor programe au ajutat mai degraba clasa mijlocie superioara decat pe cei care au cu adevarat nevoie de locuinte accesibile.
 
Investitiile in locuinte sociale sunt, de asemenea, foarte limitate. In loc sa fie tratata ca o problema sociala urgenta, criza locuintelor este adesea lasata pe seama pietei libere, care prioritizeaza profiturile in detrimentul nevoilor de baza ale cetatenilor. Astfel, lipsa unei strategii coerente din partea statului contribuie la perpetuarea acestei crize.
 
E important sa constientizam ca aceasta criza a locuintelor nu afecteaza doar situatia financiara a indivizilor, ci are si un impact semnificativ asupra coeziunii sociale. Familiile care traiesc in locuinte nesigure sau suprapopulate sunt expuse unui risc crescut de instabilitate sociala si economica. Copiii care cresc in astfel de conditii au adesea sanse mai mici sa obtina rezultate bune la scoala si prezinta riscuri mai mari sa aiba o sanatate mentala si fizica mai precara.
 
Mai mult, lipsa accesului la locuinte accesibile contribuie la migrarea fortata a tinerilor din orasele mari catre zone mai putin dezvoltate, unde preturile sunt mai mici, dar si oportunitatile de angajare si educatie sunt mai reduse. Acest fenomen duce la cresterea inegalitatilor regionale si la polarizarea sociala.
 
Asadar, criza locuintelor reprezinta una dintre cele mai mari provocari sociale si economice din prezent, atat in Romania, cat si la nivel global. Intr-un context in care costurile locuintelor cresc mai rapid decat veniturile, tot mai multi oameni se vad impinsi intr-o situatie de saracie locativa. Pentru a aborda aceasta problema, este necesara o schimbare de paradigma, care sa puna accentul pe locuintele accesibile si pe sprijinul pentru cei mai vulnerabili. Fara o interventie adecvata, aceasta criza va continua sa agraveze inegalitatile sociale si sa afecteze generatiile viitoare.
 
Sursa foto: manager.ro

 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Inundatiile devastatoare le-au ras intr-o secunda munca de-o viata. 90% dintre victime nu au asigurare obligatorie la case
Ultima ora

Inundatiile devastatoare le-au ras intr-o secunda munca de-o viata. 90% dintre victime nu au asigurare obligatorie la case

today17 Sep. 2024
Cum sa calatoresti confortabil cu bagaj mic - ghidul turistului minimalist
Life Style

Cum sa calatoresti confortabil cu bagaj mic - ghidul turistului minimalist

today17 Sep. 2024
Cum pot contribui hainele pe care le porti la echilibrarea starii de spirit
Life Style

Cum pot contribui hainele pe care le porti la echilibrarea starii de spirit

today17 Sep. 2024
Top 10 sfaturi de amenajare ieftina pe care nu le stiai
Casa si gradina

Top 10 sfaturi de amenajare ieftina pe care nu le stiai

today17 Sep. 2024
Cloud sau Hard Disk? Decizia care iti poate economisi mii de lei!
Tehnologie

Cloud sau Hard Disk? Decizia care iti poate economisi mii de lei!

today17 Sep. 2024
Cum sa-ti reinnoiesti casa cu doar cateva sute de lei! Vezi secretul
Casa si gradina

Cum sa-ti reinnoiesti casa cu doar cateva sute de lei! Vezi secretul

today16 Sep. 2024
Renovare in 24 de ore! Vezi cum sa schimbi complet casa cu buget minim
Casa si gradina

Renovare in 24 de ore! Vezi cum sa schimbi complet casa cu buget minim

today16 Sep. 2024
Nu esti pregatit pentru viitor! Gadgeturile care vor schimba modul in care lucrezi
Tehnologie

Nu esti pregatit pentru viitor! Gadgeturile care vor schimba modul in care lucrezi

today16 Sep. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum pot contribui hainele pe care le porti la echilibrarea starii de spirit
Life Style

Cum pot contribui hainele pe care le porti la echilibrarea starii de spirit

today17 Sep. 2024
Top 10 sfaturi de amenajare ieftina pe care nu le stiai
Casa si gradina

Top 10 sfaturi de amenajare ieftina pe care nu le stiai

today17 Sep. 2024
Cloud sau Hard Disk? Decizia care iti poate economisi mii de lei!
Tehnologie

Cloud sau Hard Disk? Decizia care iti poate economisi mii de lei!

today17 Sep. 2024
Cum sa-ti reinnoiesti casa cu doar cateva sute de lei! Vezi secretul
Casa si gradina

Cum sa-ti reinnoiesti casa cu doar cateva sute de lei! Vezi secretul

today16 Sep. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x