N-ai asigurare pe locuinta? Risti o amenda de pana la 500 de lei
asigurare locuintaasigurare obligatorie locuinte
Milioane de locuinte, de fapt cele mai multe, n-au asigurare in caz de dezastru. Daca ne loveste un dezastru natural, toata munca oamenilor de-o viata se va duce pe apa sambetei.
La nivelul intregii tari, numai 1,8 milioane de locuinte au incheiata polita obligatorie de asigurare. In cazul cutremurelor, incendiilor sau inundatiilor, oamenii primesc o despagubire de maximum 20.000 de euro sau 10.000 de euro, in functie de tipul constructiei. Problema este ca, din cate vedem, un numar infim de case beneficiaza de aceasta forma de protectie de baza, desi legislatia e foarte clara: avem polite de asigurare obligatorii, similare politelor RCA pentru masini. Ba mai mult, daca nu inchei aceasta polita, risti o amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei.
Din pacate insa, proprietarii prefera sa se lase guvernati de ideea ca lor nu li se poate intampla si traiesc efectiv la mila destinului, a hazardului, de la o zi la alta. Potrivit unui studiu realizat de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), doar 20% din cele 9.6 milioane de locuinte din tara noastra sunt asigurate. Din cele 20% dintre
locuintele asigurate, doar 17% sunt protejate si printr-o asigurare facultativa care acopera alte riscuri, precum ar fi incendiul, explozia, valdalismul, furtul, accidentele si alte asemenea.
Poate ca pentru multe persoane cele 20.000 de euro nu reprezinta o suma care sa compenseze toate pagubele pe care le-ar suferi in cazul in care ar lovi nenorocirea, dar macar este o forma de sprijin, macar beneficiaza de acesti bani si nu pornesc de la zero, dupa ce dezastrul trece.
Aceste aspecte par sa fie neglijate la ora actuala de milioane de romani care refuza din motive doar de ei stiute sa-si asigure locuintele, desi conform datelor oficiale, pentru foarte multi romani casa este principala investitie. Acolo merg in general banii economisiti de-o viata si, totusi, ii lasam la voia intamplarii, expusi oricaror pericole din lumea aceasta.
Ce i-ar putea determina pe oameni sa-si asigure munca de-o viata?
Din cate observam, faptul ca exista niste amenzi nu starneste in romani o mai mare dorinta de a-si asigura proprietatile. Atunci ce ar putea sa-i motiveze? Aflam tot din studiul UNSAR:
Intrebati cum ar putea fi motivati sa isi asigure locuintele, 31% dintre respondenti au declarat ca s-ar simti mai motivati sa se asigure daca li s-ar acorda reduceri sau bonificatii la plata impozitului anual. 26% dintre cei chestionati au sustinut ca si-ar asigura locuintele in care traiesc daca ar avea castiguri financiare mai mari.
Foto: pixabay.com