Miroase tot mai puternic a criza imobiliara: in cea mai puternica economia a lumii, Real Estate s-a dus in cap
criza imobiliara
Apar semnale clare cu privire la o posibila criza imobiliara in Europa, dupa ce piata s-a prabusit deja in cea mai puternica economie de pe continent. Piata imobiliara din Germania este la pamant.
In cel de-al patrulea trimestru al lui 2022,
piata imobiliara din economia de top a Europei a suferit un veritabil soc, demn de comparat cu momentul din 2008.
Se pare ca asistam la o prabusire a cererii, investitorii renuntand la tranzactii din cauza conditiilor tot mai dure de finantare, conform unui raport de specialitate ce tocmai a fost dat publicitatii de catre expertii de la BNP Paribas. La fel ca in Romania, si in zona euro, banii s-au scumpit semnificativ, iar bancile sunt mai putin tolerante la risc. Dobanzile sunt la cote inalte si vor continua sa creasca si-n perioada urmatoare, pe masura ce bancile centrale vor continua sa inaspreasca conditiile de politica monetara, in lupta lor cu inflatia.
Marcus Zorn, CEO al BNP Paribas Real Estate Germania, citat de Bloomberg, se asteapta ca piata sa nu-si revina nici macar in prima jumatate a anului 2023 si spune ca deja multe tranzactii ce erau in derulare au picat.
In ultimele trei luni din 2022, investitiile in sectorul proprietatilor comerciale din Germania s-au prabusit cu 50%, pana la 9,9 miliarde de euro. Este cea mai usturatoare scadere din ultimul trimestru al ultimilor cinci ani!
Si in Romania avem analize care indica o scadere a cererii pe piata imobiliara, cauzata tot de dificultatile pe care romanii le intampina in privinta costului de finantare, dar si legata de faptul ca bancile impun conditii tot mai greu de atins pentru solicitantii de imprumuturi.
"Ne da o siguranta sa fim proprietari, dar la costul actual de achizitie si mai ales de finantare, foarte multi dintre noi probabil vom mai amana cateva luni pana cand lucrurile se vor stabiliza. In 2022 am vazut ca s-a restabilizat cererea pe apartamente.
Pana la urma pretul e un factor important, casele in apropierea marilor orase sunt totusi proprietati mai scumpe, asa ca in continuare apartamentele cu doua si trei camere au fost cele mai cautate. In ceea ce priveste chiriile, cred ca putem anticipa o scumpire a acestei piete in orasele mari", explica Daniel Crainic, specialist in imobiliare, conform
Digi24.
Aceasta scadere a cererii poate declansa, conform unor analisti, o prabusire a preturilor, in pofida faptului ca materialele de constructie s-au marit. In fond, pretul este stabilit de piata, de raportul dintre cerere si oferta. Cand cererea se prabuseste si oferta este extinsa, preturile nu au cum sa ramana "neatinse" de fenomen. Practic, ar fi doar o chesitune de timp pana cand sa vedem ieftiniri substantiale la preturile imobiliarelor din Romania.
Foto: freepik.com