In 2007, intreaga lume a fost martora unei crize imobiliare devastatoare care a avut consecinte economice profunde. Acum, in 2023, unii experti sustin ca suntem din nou pe cale de a experimenta o perioada dificila in domeniul imobiliar. Principalul motiv de ingrijorare il reprezinta nivelurile foarte ridicate ale ratelor la creditele ipotecare, care ar putea duce la o criza similara cu cea din 2007.
Recent, rata medie a creditului ipotecar fix pe 30 de ani a ajuns la 8%, un nivel care este acum atins pentru prima data din 2000 incoace. Acest lucru genereaza costuri ridicate pentru finantarea locuintelor, crescand astfel cerintele de venit pentru americanii care doresc sa isi cumpere o locuinta. Potrivit unui raport recent al Redfin, cei interesati de achizitionarea unei case trebuie sa castige aproximativ 115.000 de dolari pe an pentru a-si permite o locuinta cu un pret mediu.
Specialistii din cadrul Redfin au analizat platile medii lunare pentru ipoteca in august 2023 si august 2022, considerand ca fiind accesibila o plata lunara a ipotecii in care consumatorul cheltuie mai putin de 30% din venitul sau. La momentul analizei, rata medie a creditului ipotecar pe 30 de ani era de 7,07%.
In 2022, venitul gospodariilor medii din SUA a fost de 75.000 de dolari, potrivit studiilor Redfin. Chiar daca salariile orare au crescut cu 5% in ultimul an, acest lucru nu a reusit sa tina pasul cu cresterea costurilor legate de locuinta. Aceasta tendinta a dus la scaderea accesibilitatii proprietatilor imobiliare pentru multi americani, spun expertii.
Jessica Lautz, economist-sef si vicepresedinte pentru cercetare la Asociatia Nationala a Agentilor Imobiliari, afirma ca "accesibilitatea locuintelor este incredibil de dificila pentru cei care aspira la cumpararea unei case". In august 2020, plata medie lunara a creditului ipotecar era de 1.581 de dolari, bazata pe o rata medie a dobanzii de 2,94%. La acea vreme, pretul mediu al unei case era de aproximativ 329.000 de dolari, iar cumparatorii ar fi avut nevoie de un venit anual de 75.000 de dolari pentru a-si permite acest lux.
Astazi, plata lunara medie a creditului ipotecar pentru cumparatorii de locuinte din SUA este de 2.866 de dolari, potrivit Redfin, un nivel record. Deoarece economia si pietele imobiliare trec prin cicluri, este putin probabil ca ratele ipotecare sa scada semnificativ in viitorul apropiat, in special in contextul asteptarilor ca Rezerva Federala va mentine ratele de referinta ridicate pentru o perioada indelungata.
Un alt aspect care afecteaza piata imobiliara este oferta restransa de locuinte de vanzare. Acest lucru se datoreaza in mare parte efectului de "blocaj" cauzat de ratele ipotecare mai scazute. Proprietarii actuali sunt mai putin dispusi sa se mute sau sa puna casele pe piata de teama ca vor inlocui o ipoteca cu dobanda scazuta cu una mult mai mare.
Cu toate acestea, Melissa Cohn, vicepresedinte regional al William Raveis Mortgage din New York, ofera sperante, afirmand ca "acesta perioada dificila va trece". Ea adauga ca in viitorul apropiat se asteapta ca ratele dobanzilor sa scada si ca oamenii vor avea posibilitatea de a isi refinanta creditele.
In aceste conditii, perspectiva pietei imobiliare de peste Ocean se arata tot mai ingrijoratoare pe masura ce ratele ipotecare cresc si costurile locuintelor devin tot mai mari, amenintand accesibilitatea la proprietati pentru o mare parte a populatiei. Asa cum am vazut in 2007, astfel de crize imobiliare pot avea impacturi semnificative asupra economiei globale.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si