Criza provocata de pandemia de coronavirus care a lovit tara noastra in luna martie a acestui an a afectat printre altele si piata imobiliara, masurile de restrictie impuse in vederea limitarii raspandirii epidemiei punandu-i in dificultate atat pe cei care aveau locuinte scoase la vanzare, cat si pe cei care isi propuneau sa isi cumpere o noua locuinta. Luna iunie a venit insa cu rezultate pozitive pentru aceasta piata, lucrurile parand acum sa fi intrat din nou intr-o oarecare normalitate.
Spre exemplu, daca aruncam o privire la preturile medii cerute pentru apartamentele din Bucuresti in luna iunie, ne putem da seama destul de usor ca s-a trecut deja peste perioada tulbure din timpul starii de urgenta. Potrivit statisticilor, evolutia preturilor medii din Capitala, in sus sau in jos, este de doar cateva puncte procentuale la toate categoriile, incepand de la garsoniere si pana la apartamentele cu patru sau mai multe camere. Cea mai importanta modificare o regasim in categoria caselor si a vilelor, aceste proprietati ieftinindu-se cu nu mai putin de 5.65%, pretul mediu ajungand la o valoare de 237.489 de euro.
O buna parte dintre dezvoltatorii imobiliari sustin ca cererea a reaparut in luna iunie, odata cu redeschiderea birourilor de vanzari. Ba mai mult decat atat, cererea s-a dovedit a fi in unele cazuri chiar mai mare decat in trecut, ceea ce nu poate reprezenta decat un semnal extrem de optimist pentru perioada urmatoare. Insa, nu trebuie trecut nici peste faptul ca aceasta perioada este dominata de o serie de incertitudini destul de semnificative, riscul unui al doilea val fiind destul de mare la aceasta ora nu numai in Romania, cat si in restul lumii.
Totusi, nici optimismul nu trebuie sa fie exagerat, mai ales in conditiile in care bancile continua sa fie prudente cu acordarea finantarilor ipotecare. Totodata, trebuie sa nu uitam ca un numar considerabil de oameni si-au pierdut locurile de munca in aceasta perioada. De asemenea, asa cum este cunoscut deja, starea de urgenta instituita la mijlocul lunii martie a trimis in somaj tehnic peste un milion de angajati din intreaga tara, veniturile acestora fiind puternic afectate in aceste conditii. Intr-un asemenea context, nu este deloc de mirare ca unii oameni nu se mai gandesc pentru moment la niste investitii majore, preferand mai intai sa astepte pentru ca situatia sa se calmeze.
In aceste conditii, specialistii se asteapta ca situatia nesigura care caracterizeaza piata imobiliara la aceasta ora sa ramana cel putin pana la finalul acestui an. Chiar si asa insa, proiectele noi continua sa apara, ceea ce inseamna ca marea majoritate a dezvoltatorilor si a investitorilor au incredere in apetitul romanilor de a cumpara noi locuinte. Mai ales in conditiile in care romanii sunt cunoscuti drept cei mai mari proprietari la nivel european, cu un procente de peste 96% dintre apartamente sau case locuite de proprietarii lor.
Actualul context ne arata ca unii cumparatori interesati de achizitionarea unei proprietati imobiliare prefera acum sa amane aceasta achizitie pana la calmarea situatiei din tara. In aceste conditii, unii analisti de pe piata imobiliara sustin ca revenirea totala la normal in acest domeniu sa apara doar dupa aparitia unui vaccin sau dupa disparitia virusului. Insa, trebuie sa recunoastem ca toate aceste lucruri sunt destul de complicate la aceasta ora, distribuirea unui vaccin la nivel planetar putand intarzia chiar si pana in anul 2022.
Ultimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!