Lovitura grozava pentru piata imobiliara din 2024: romanii isi pun in cui pofta de apartamente in proprietate
piata imobiliaraimobiliarereal estatetva apartamente 2024tva imobiliare 2024
Anul 2024 debuteaza cu o scupire pe piata imobiliara cauzata de prevederile unei noi legi care va intra in vigoare inca din prima luna a anului. Este vorba despre majorarea cotelor de TVA pentru unele dintre cele mai populare tipuri de locuinte in randul romanilor care vor sa fie proprietari.
41
Scumpirea, care in procente pare sa nu insemne mare lucru, adauga mii de euro proprietatii, bani pe care oamenii ii vor suporta din buzunar, fara sa se bucure de vreun beneficiu in plus. Practic, aceeasi locuinta va costa peste doar o luna si un pic cu mii de euro mai mult.
"Romanii care au in plan sa achizitioneze o locuinta noua in 2024 de la un dezvoltator imobiliar sau de la alt tip de persoana juridica sunt impactati de legea 296 / 2023, care prevede cresterea cotei de TVA pentru tranzactiile imobiliare de la 5%, cat este in prezent, la 9% si chiar 19%, daca nu vor lua masurile potrivite prin care sa beneficieze de TVA de 5% chiar si pentru achizitiile oficiale din 2024", atrag atentie expertii AVBS Credit, care recomanda romanilor interesati de achizitionarea unei proprietati sa isi rezerve casa pana la finalul anului curent, doar asa putand sa beneficieze de TVA-ul din prezent, chiar daca vor face achizitia propriu-zisa de-abia la anul!
Nu toate tipurile de locuinte vor fi afectate de scumpirea TVA. Iata unde are impact noua lege
Din fericire, nu toate tipurile de locuinte sunt vizate de modificarea TVA, insa adevarul este ca cele pentru care se va aplica un TVA mai mare sunt fix cele ce prezinta cel mai mare interes pentru cumparatorul obisnuit.
"Astfel, potrivit Legii 296 / 2023, cota de 9% se aplica din 2024 doar pentru achizitionarea de imobile vandute de persoane juridice, care au o suprafata de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica / alte persoane fizice. Ba chiar mai mult decat atat, imobilele de peste 120 mp si o valoare de peste 600.000 lei vor avea un TVA de 19%.
Insa cu toate acestea, legea vine si cu o portita prin intermediul careia romanii isi pot cumpara locuintele noi dorite de la dezvoltatorii imobiliari in 2024, dar cu TVA 5%, in loc de 9%. Conditia de a beneficia de TVA de 5% in 2024 este sa semnezi un antecontract pentru locuinta de maximum 120 mp si o valoare de cel mult 600.000 lei si sa achiti avansul pentru imobil inca din 2023", mai transmite sursa citata.
"In primul rand, trebuie clarificat faptul ca noua lege a majorarii cotei de TVA NU impacteaza romanii care cumpara imobile de la persoane fizice, ci romanii care cumpara imobile de la persoane juridice, insa preturile s-ar putea sa creasca de la anul atat pentru imobilele noi, cat si pentru cele vechi. TVA-ul si cererea din piata pot dicta cresterile de preturi indiferent de vechimea imobilului.
Mai exact, toti romanii care vor cumpara la anul locuinte de la dezvoltatorii imobiliari (persoane juridice) vor achita TVA de 9% sau chiar 19%, in functie de mai multe criterii. Singura varianta de a mai prinde TVA-ul de 5% in 2024 este sa faci demersurile de cumparare inca din 2023. Mai exact, daca vrei sa cumperi mai ieftin si mai avantajos decat o vei putea face la anul, trebuie sa arvunesti de acum locuinta dorita, adica sa semnezi un antecontract si sa platesti avansul pentru viitoarea ta casa, chiar daca locuinta va fi predata efectiv in 2024.
Daca vrei sa-ti achizitionezi o locuinta la un pret mai mic decat o vei face in 2024, acum este momentul sa actionezi in directia obiectivului tau. Practic, daca incepi acum demersurile de achizitionare, aceeasi locuinta o vei cumpara acum mai ieftin decat o vei putea lua la anul. Pe final de 2023 avem credite ipotecare cu dobanzi foarte mici fata de dobanzile ultimilor 2 ani, iar TVA-ul este de 5% si il putem face ramana asa chiar si in 2024 daca actionam prompt si inteligent” explica Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit.
Foto: freepik.com