Locuintele, tot mai inaccesibile pentru romani: inflatia, dobanzile si conditiile bancilor spulbera visul de a deveni proprietari
piata imobiliarachiriichiriasilocuintepiata rezidentiala
Pe fondul inflatiei, al crizei dobanzilor si al inaspririi conditiilor de finantare, piata rezidentiala din Romania devine tot mai inaccesibila.
Romanii constientizeaza ca buzunarul lor le este tot mai neputincios in fata acestor provocari, asa ca incep sa-si ia gandul, cel putin pentru urmatoarea perioada, de la vreo achizitie si isi indreapta atentia catre piata chiriilor.
Conform unei analize iO Partners, in colaborare cu Storia.ro, ponderea celor care planuiesc sa achizitioneze o locuinta in urmatoarele 12 luni a scazut cu 8 puncte procentuale, de la 45% in 2022, la 37% anul acesta.
Pe de alta parte, chiriile par tot mai atractive
Datele arta ca ponderea romanilor care cauta locuinte in chirie a crescut semnificativ, de la 32% in 2022 la 48% in 2023.
Cand e vorba despre a-si gasi o locuinta in chirie, cele mai atractive zone pentru romani, in 2023, sunt: Dristor, Tineretului – Timpuri Noi, Titan, Drumul Taberei, Unirii, Victoriei – Romana-Universitate.
La capitolul achizitii, romanii se reorienteaza in spatiu si aici avem ca zone populare: Titan, Tineretului – Timpuri Noi, Drumul Taberei si Dristor.
Se pare ca un aspect de baza la care se raporteaza romanii, fie ca vor sa cumpere sau sa inchirieze, ramane accesul la mijloacele de transport in comun, metroul fiind "rege" la acest capitol. Locuintele situate in apropierea statiilor de metrou din tot Bucurestiul au cele mai mari sanse de a fi vandute sau inchiriate in cel mai scurt timp, spre deosebire de cele situate mai departe, unde accesul trebuie sa se faca cu alte mijloace, poate chiar numai propria masina.
”O prima concluzie este aceea ca ponderea respondentilor care planuiesc sa achizitioneze o locuinta in urmatoarele 12 luni a scazut cu 8 puncte procentuale, de la 45% in 2022, la 37% anul acesta.
In schimb, a crescut spectaculos ponderea celor care cauta sa inchirieze, de la 32% in 2022 la 48% in 2023.
Totodata, 15% din respondenti sunt nehotarati in aceasta privinta. Acest lucru evidentiaza in mod clar impactul cresterii dobanzilor si, in general, scaderea accesibilitatii locuintelor determinata de costurile mari de finantare si de inflatia crescuta, diminuand disponibilitatea resurselor financiare”, arata analiza.
Un alt aspect interesant arata ca romanii prefera acum locuintele mai mici si multi si-au luat gandul de la case. Apartamentele de cel mult doua camere, alaturi de garsoniere, sunt cele mai ravnite de cei ce doresc sa cumpere.
"Aceste modificari reflecta indeaproape transformarile din piata, respectiv o adaptare a cererii la noile conditii de finantare si inflatie care erodeaza puterea de cumparare. Ne aflam intr-un moment al reajustarii pietei rezidentiale, atat pentru cumparatori, cat si pentru dezvoltatori/vanzatori. Este posibil sa fim martorii unei repozitionari a produselor rezidentiale cu un mai mare accent pe accesibilitate, in raport cu noul parcurs economic pe care il traversam”, a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department, iO Partners Romania.
Foto: freepik.com