Preturile locuintelor din Romania cresc parca de la o luna la alta, tot mai putini fiind romanii care isi permit achizitionarea unei proprietati imobiliare in acest moment. In ciuda problemelor financiare cu care se confrunta Romania, pretul locuintelor din tara noastra a avut o crestere peste media din Uniunea Europeana in primele trei luni ale anului 2024, potrivit datelor Eurostat.
Conform unei analize publicate recent in “Indicele Preturilor Locuintelor” al Eurostat, preturile la locuinte au scazut cu 0,4% in zona euro si au crescut cu 1,3% in Uniunea Europeana in primul trimestru al anului curent. In ultimele trei luni ale anului trecut, preturile la locuinte scazusera cu 1,2% in zona euro si crescusera cu 0,2% in Uniunea Europeana.
In primul trimestru din 2024, pietele imobiliare din Uniunea Europeana au inregistrat evolutii mixte. In randul statelor membre pentru care sunt disponibile datele, sapte tari au raportat scaderi anuale ale preturilor locuintelor, in timp ce 19 tari au inregistrat cresteri. Luxemburg a avut cel mai sever declin anual, cu o scadere de 10,9% in preturile locuintelor. De asemenea, Germania a raportat o scadere de 5,7%, iar Franta a inregistrat o scadere de 4,8%. Polonia a avut cea mai semnificativa crestere anuala a preturilor locuintelor, de 18%. Romania a raportat o crestere anuala a preturilor locuintelor de 5,5% in primul trimestru din 2024, dupa o crestere de 3,7% in ultimul trimestru din 2023.
Pe o baza trimestriala (comparativ cu trimestrul precedent), preturile locuintelor au scazut cu 0,1% in zona euro si au crescut cu 0,4% in UE. Danemarca a inregistrat o scadere de 2,5%, Franta a raportat o scadere de 2,1%, iar Slovacia a avut o scadere de 1,7%. Bulgaria: A avut cea mai mare crestere trimestriala, de 7,1%, iar Ungaria a inregistrat o crestere de 5,1%. Romania a raportat o crestere trimestriala de 1,3% in primul trimestru din 2024, dupa o crestere de 1,5% in ultimul trimestru din 2023.
Totusi, care sunt motivele care stau in spatele acestor cresteri ale preturilor locuintelor in Romania? O explicatie ar putea face referire la faptul ca pe masura ce economia se imbunatateste si populatia urbana creste, cererea de locuinte, in special in marile orase, a crescut. Multi oameni se muta in orase pentru oportunitati de munca si pentru un nivel de trai mai ridicat, ceea ce creste cererea pentru locuinte. In plus, nu trebuie sa uitam ca materialele de constructie si forta de munca s-au scumpit, ceea ce a dus la cresterea costurilor de constructie. Aceste costuri mai mari sunt adesea reflectate in preturile locuintelor.
Mai mult decat atat, multi investitori considera imobiliarele o investitie sigura si profitabila, ceea ce duce la achizitionarea de proprietati in scopuri speculative. Acest lucru poate duce la cresterea preturilor pe piata imobiliara. Totodata, programe precum "Prima Casa" sau "Noua Casa" au facut achizitionarea de locuinte mai accesibila pentru multi, stimuland cererea si contribuind la cresterea preturilor.
Citeste si: Vine un val puternic de scumpiri! Preturile in constructii vor creste in perioada urmatoare, dar vestile proaste nu se opresc aici
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
Situatii financiare: Cine poate semna bilantul contabil?
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Te-ar putea interesa si