Liniste si pace pe piata imobiliara. Romanii nu mai cumpara case si apartamente si nici nu mai cer autorizatii de constructie ca in trecut
imobiliarepiata imobiliaraterenuricaseapartamentepreturiprima casadobanzi
In 2018, piata imobiliara este cuprinsa de liniste. Statisticile arata ca romanii cumpara din ce in ce mai putine case si apartamente, iar numarul autorizatiilor de constructie solicitat la nivel national este si el in scadere.
Increderea in economia nationala si puterea de cumparare a romanului au scazut in ultima perioada. Doar asa se poate explica fenomenul de scadere a achizitiilor si constructiilor de pe piata imboliara.
Se stie ca romanii sunt printre popoarele cele mai dornice de a avea locuinte in proprietate, insa tendinta din ultimele luni arata o schimbare de directie. Dincolo de probabilitatea ca tot mai putini isi permit sa cumpere sau sa construiasca o casa, mai exista si posibilitatea ca romanii sa fi adoptat o viziune "occidentala" asupra vietii si sa renunte la visul de a avea propria locuinta.
Oricare ar fi motivele din spatele acestei schimbari, un lucru este cert: tranzactiile de pe piata imobiliara sunt tot mai rare, iar firmele de materiale de constructii nu mai au la fel de multi clienti persoane fizice ca inainte.
Scaderi au fost si la numarul de constructii rezidentiale. Vorbim despre un minus de peste 25%, in ultimul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Atunci, cresterea era de 75 de procente.
In aceste conditii, preturile nu au mai crescut atat de mult ca anul trecut. Avem o scumpire medie de aproape 4%, iar preturile chiar au stagnat in unele orase precum Baia Mare, Piatra Neamt sau Alexandria.
“Piata imobiliara e foarte sensibila la factorul psihologic si in piata, in acest moment, exista un climat de neincredere in functionarea economiei. Am asistat in ultimul an si la o crestere constanta a indicelui ROBOR, toate aceste lucruri pun presiuni pe cumparator, de aceea cresterea nu va fi mare, ci una usoara,” a declarant un reprezentant al Imobiliare.ro
Conform guvernatorului BNR, presiunea creata de cresterea dobanzilor nu se vede inca in piata. Totalul creditelor in lei pentru locuinte s-a dublat in ultimii doi ani si jumatate, arata datele BNR si a ajuns la aproape 44 de miliarde de lei.
Totusi, ratele romanilor la Prima Casa s-au majorat chiar si cu cateva sute de lei, iar cei care au accesat credite in lei cu dobanzi variabile au atins in ultimele luni un grad aproape maxim de indatorare, din cauza majorarii permanente a Robor.
Citeste si:
Sistemul bancar romanesc este cel mai profitabil din Europa
Sursa foto: pexeles.com