Un nou proiect de ordonanta aflat in dezbatere publica risca sa aduca schimbari semnificative pentru romanii care isi inchiriau apartamentele pe platforme precum Airbnb. Aceasta initiativa legislativa vizeaza reglementarea mai stricta a inchirierilor pe termen scurt si ar putea introduce o serie de obligatii noi pentru cei care isi desfasoara activitatea in acest mod.
In Romania, se estimeaza ca aproximativ 20.000 de locuinte sunt inchiriate prin intermediul platformei Airbnb. Proprietarii acestor locuinte, majoritatea persoane fizice, se confrunta acum cu perspectiva unor noi reguli care sa le complice activitatea. Printre cele mai importante prevederi ale proiectului de ordonanta se numara obligatia de a obtine un “certificat de clasificare”. Aceasta este o cerinta esentiala pentru oricine doreste sa isi inchirieze apartamentul, pensiunea sau alte proprietati prin intermediul platformelor online. Fara acest certificat, inchirierea nu va mai fi posibila in conditii legale.
Proiectul de ordonanta nu se limiteaza doar la inchirierea locuintelor. Persoanele fizice care desfasoara activitati de alimentatie, de exemplu oferirea de mic dejun sau alte servicii culinare pentru turisti, vor trebui si ele sa obtina un certificat de clasificare. Aceasta inseamna ca micii antreprenori care ofereau servicii suplimentare alaturi de inchirierea locuintei vor fi supusi unor reguli mai stricte, similare cu cele impuse unitatilor de cazare clasice.
O alta masura propusa in acest proiect se refera la interdictia de a promova serviciile turistice in mediul online inainte de obtinerea licentei de turism. Practic, potrivit B1 TV, nu va mai fi permisa promovarea unei proprietati pe Airbnb sau alte platforme similare fara a avea toate actele in regula. Aceasta poate fi o provocare pentru multi proprietari, care se bazau pe promovarea rapida si simpla a locuintelor pentru a atrage clienti.
Aceste modificari propuse ar putea descuraja o parte din proprietarii de locuinte sa continue sa le inchirieze prin intermediul platformelor online. Procedura de obtinere a certificatelor de clasificare si a licentei de turism poate fi complexa si consumatoare de timp, iar costurile asociate ar putea depasi beneficiile pentru unii dintre cei care desfasoara astfel de activitati. In plus, impunerea unor reglementari stricte ar putea duce la o scadere a ofertei de locuinte disponibile pe platformele online, ceea ce ar putea afecta atat proprietarii, cat si turistii care prefera acest tip de cazare.
Citeste si: Unde poti cumpara cele mai ieftine apartamente in UE? Romania, pe un loc neasteptat in clasament
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si