Ipoteza soc - Bitcoin, o arma financiara a Chinei
bitcoincriptomonedeminerit criptomonedearma financiara
Miliardarul american Peter Thiel lanseaza o ipoteza socanta in spatiul public. Desi este un adept al monedelor digitale, bogatasul este de parere ca Bitcoin-ul este, in realitate, "o arma financiara a Chinei". Asiaticii s-ar folosi de ea pentru a destabiliza sistemul financiar al Statelor Unite ale Americii.
Peter Thiel este un cunoscut investitor in fonduri speculative si sponsor al partidului conservator din SUA. Este la fel de bine cunoscut si pentru investitiile sale consistente in criptomonede.
Cu toate acestea, Thiel solicita autoritatilor americane sa exercite mai mult control si mai multa vigilenta asupra pietei de criptoactive.
Bitcoin-ul "reprezinta o amenintare la adresa monedei fiduciare"
"Ma intreb daca nu cumva in acest moment Bitcoin-ul nu ar trebui sa fie considerat, partial, o arma financiara a Chinei impotriva SUA. Reprezinta o amenintare la adresa monedei fiduciare, dar mai ales la adresa dolarului american", a declarat miliardarul american, cu ocazia unui eveniment virtual pentru membrii Fundatiei Richard Nixon.
Thiel impartaseste in buna parte opinia fostului lider de la Casa Alba, Donald Trump. La fel ca republicanul, investitorul nu vede cu ochi buni afacerile desfasurate intre marile companii de tehnologie americane si cele din China.
Mai mult decat atat, in opinia sa, celebra aplicatie a chinezilor, TikTok, care a devenit in 2020 cea mai descarcata aplicatie din lume, ar trebui interzisa in Statele Unite ale Americii, asa cum s-a intamplat cu ea in India.
Miliardarul nu este singurul din bransa sa ce are aceasta opinie. Economisti renumiti la nivel mondial, precum Nouriel Roubini, sunt recunoscuti pentru atitudinea lor ferma impotriva criptomonedelor.
Roubini, insa, este mult mai categoric decat Thiel. Economistul nu recomanda sub nicio forma oamenilor sa investeasca in criptomonede, considerandu-le a fi doar niste active speculante fara nicio valoare. Ba chiar, spune Roubini, valoarea reala a Bitcoin ar fi mai mica decat zero, daca s-ar calcula si costurile uriase care implica minarea dupa aceasta criptomoneda, precum si impactul acestei activitati asupra mediului inconjurator.
Desi din piata vin multe astfel de indemnuri, oamenii ar putea acum, mai mult ca niciodata, sa se aplece asupra acestor tipuri de "investitii", deoarece acum e mai simplu si mai profitabil ca niciodata sa devina mineri de Bitcoin.
Din cauza restrictiilor impuse de autoritatile chineze asupra monedelor digitale, luna trecuta, nivelul de dificultate pentru mineritul
Bitcoin a scazut cu 28%, ceea ce marcheaza cea mai mare scadere din istoria retelei.
De asemenea, comerciantul criptografic Scott Melker a declarat intr-un tweet ca veniturile sale zilnice din minerit au crescut cu 50% dupa ce gradul de dificultate a fost ajustat.
Acestea sunt efectele inchiderii pe scara larga a instalatiilor miniere din China, care reprezinta aproximativ 65% din activitatea globala de minerit.