Investitiile in real estate continua in ritm accelerat in Romania: 2022 va fi un an interesant si nici vorba de criza, cel putin pe acest segment
piata imobiliarareal estatepiata rezidentiala
Semne bune anul are pentru zona romaneasca de real estate. Analize recent efectuate pe piata indica faptul ca sunt asteptate investitii impresionante, in 2022, pe zona rezidentiala si pe segmentul logistic.
Investitiile in real estate mentin motoarele turate la maximum, conform unei analize a BUCHAREST REAL ESTATE CLUB (BREC). Sunt in lucru proiecte mari si numeroase pentru
piata rezidentiala, dar nici zona de birouri nu arata rau deloc. Dat fiind faptul ca sunt asteptate noi restrictii si angajatii vor incepe sa revina fizic la munca, aceasta zona ar putea inregistra o evolutie puternica in 2022.
"Peste 10 proiecte rezidentiale mari, cu peste 500 de apartamente sunt in curs de dezvoltare anul acesta doar la nivel de Bucuresti. Pe segmentul cladirilor de birouri, pentru ca anul acesta se preconizeaza relaxarea restrictiilor care au caracterizat ultimii doi ani, iar majoritatea companiilor au in plan readucerea angajatilor la birou sau tranzitia de la "work from home" la diferite formate de munca hibrid, in 2022 vom asista la noi investitii si pe acest segment. Sase noi proiecte de birouri sunt anuntate doar la nivel de Bucuresti, iar acestea vor aduce in plus pe piata aproape 140 de mii de metri patrati", arata analiza citata.
E timpul proiectelor mixte – tip "oras in oras"
De foarte mare succes se vor bucura, anul acesta, proiectele mixte – tip "oras in oras" – care ofera facilitati multiple. La nivelul Capitalei sunt in lucru trei mari astfel de dezvoltari, iar la nivelul celorlalte mari orase din tara se adauga inca cel putin 5.
Pe segmentul logistic, la nivel national, noile livrari vor atinge un volum de peste 500.000 mp anul acesta. Nu in ultimul rand, vor fi construiti peste 200.000 mp de spatii moderne de retail, majoritatea investitiilor fiind anuntate in Bucuresti si in orasele mari din vestul tarii, dar si in orase secundare si tertiare precum Pitesti sau Alba Iulia. Tot pe segmentul de retail, investitorii pregatesc formate si concepte noi, integrand elemente ce tin de sustenabilitate sau comunitate.
"Observam o crestere a traficului in centrele comerciale regionale. Retailerii de bijuterii, cosmetice si articole sportive sunt cei care au inregistrat vanzari crescute, avand in vedere contextul ultimilor ani, marcat de restrictii", a declarat pentru BREC Geanina Ungureanu, Senior Asset & Leasing Manager, Retail, Immofinanz.
La randul sau, Tatian Diaconu, CEO Nhood, afirma ca "ideea de a imbina intr-un mod util retailul cu birourile, cu un sistem educational sau de sanatate demonstreaza de fapt ca aceasta este o solutie noua."
Totusi, desi premisele sunt optimiste, industria continua sa se confrunte cu provocari mari, ce pun presiune pe activitate. Doua dintre cele mai mari probleme sunt reprezentate de cresterea costurilor de constructie si lipsa personalului calificat. In fapt, acesti doi factori afecteaza toate industriile din tara, intr-o perioada marcata de un puternic curent inflationist, dar si de acutizarea crizei fortei de munca in sectorul privat.