Investitiile in imobiliare raman inexplicabil de atractive: desi traim vremuri tulburi, ne pregatim sa pompam bani grei in proprietati rezidentiale
investitii in imobiliarepiata imobiliaraimobiliare
Anul 2022 este unul deosebit de dificil si incert, pe fondul multiplelor crize ce se impletesc atat la nivel national, cat si international, intr-o spirala ce sfarseste prin a ne prabusi puterea de cumparare. Cu toate acestea, oamenii continua sa-si faca planuri mari de investitii in sectorul imobiliar, desi nici preturile din real-estate n-au fost ocolite de valul de scumpiri, iar creditarea e mai scumpa si mai inaccesibila, din cauza cresterii dobanzilor de imprumut, dar si a inaspririi conditiilor de accesare a imprumuturilor.
Potrivit unei analize RE/MAX Romania - parte a liderului mondial in
real-estate si franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment – europenii sunt decisi sa-si plaseze banii in imobiliare, in zona redidentiala, in perioada urmatoare.
Oricat de inexplicabil ni s-ar parea, pana la unu din trei europeni cauta sa investeasca intr-o proprietate rezidentiala, fie acasa sau in strainatate si sunt gata de actiune. Tendinta se resimte si in Romania, unde a avea propria casa este un ideal atins de peste 70% dintre conationalii nostri, ceea ce ne plaseaza peste media europeana cu 10 procente!
"In ciuda cresterii costului vietii si a vremurilor grele care se prevestesc, studiul RE/MAX indica o crestere neta de 23% a numarului de oameni care intentioneaza sa achizitioneze o proprietate in Europa, comparat cu acum 12 luni . Acest lucru este cel mai evident in Portugalia (+40%), Finlanda (+36%), Bulgaria (+35%) si Romania (+30%), unde o minoritate semnificativa de respondenti sunt mai inclinati sa cumpere o locuinta. Sunt mai inclinati spre a investi cei cu varste cuprinse intre 26 si 45 de ani.
In timp ce un numar important de europeni sunt descurajati de costul unei mutari, aproape unul din cinci priveste o mutare ca o metoda de a reduce cheltuielile gospodaresti pe termen mediu si lung. Ar face asta fie alegand o locuinta mai mica, mutandu-se intr-o zona mai ieftina, sau achizitionand o proprietate mai eficienta energetic. Doua treimi dintre clientii chestionati sunt multumiti de locatia lor prezenta, care este predominant urbana. Totusi, pentru cei ce doresc sa se mute, mediul rural exercita o atractie tot mai puternica", mai noteaza sursa citata.
15% din europenii ce doresc sa se mute in strainatate se gandesc la Spania
Multa lume doreste in continuare sa achizitioneze o locuinta intr-o alta tara, 25% dintre europeni luand in considerare aceasta optiune in mod activ, insa diferentele dintre tari sunt semnificative. O persoana din patru (25%) ia in calcul achizitionarea unei proprietati rezidentiale in alta tara, fie deoarece se muta, fie ca investitie. Aproape un sfert (24%) din acestea iau in calcul o mutare in urmatoarele douasprezece luni, iar sfert (27%) se asteapta sa se mute in urmatorii doi-trei ani. Cca. 15% din europenii ce doresc sa se mute in strainatate se gandesc la Spania.
Te-ar putea interesa si: Pulsul pietei imobiliare: se simt primele ieftiniri la preturile apartamentelor
La noi in tara, 72% dintre cei chestionati sunt proprietarii locuintelor lor, cu 10% peste media europeana
Se pare ca romanii au simtul proprietatii in sange. O mare parte din romani sunt proprietarii locuintelor lor (72%), cu peste 10% peste media europeana. Dintre cei care iau in calcul o posibila mutare, 15% isi popun sa faca acest lucru in urmatorul an, iar cca. 25% in urmatorii trei ani. Aprox. 29% din acestia au afirmat ca isi doresc sa se mute la tara. Cu toate acestea, majoritatea (54%) planuiesc sa ramana in zona urbana. Este adevarat si faptul ca 35,6% din respondentii romani nu ar exclude o mutare in strainatate, unul din cele mai mari procente din Europa, depasit doar de Turcia la (45%).
"Spatiul este important pentru romani - 38% din cei care si-au schimbat parerea in ultimul an si iau acum in calcul o posibila mutare au spus ca doresc mai mult spatiu, un factor si mai semnificativ pentru cei ce doresc sa se mute la tara. Acest procent (60%) este depasit doar de dorinta de a fi mai aproape de natura (70%) pe lista factorilor motivatori pentru o mutare la tara. Pentru 54% din cei ce locuiesc sau se muta in mediul rural, un alt factor motivator este plusul de intimitate. O proportie mult mai mare de romani decat media asociaza mediul rural cu un mai bun acces la hrana organica; 47% au spus ca acesta este un motiv pentru a sta la tara, spre deosebire de 22% din toti europenii", mai noteaza RE/MAX Romania.
Romanii prefera apartamentele in detrimentul caselor; 42% din cei ce au in vedere o mutare au spus ca vor cauta sa cumpere un apartament. In acelasi timp, 26% din toti potentialii cumparatori cautau o casa unifamiliala, acest procent ajungand la 31% printre cei ce urmareau o mutare in mediul rural.
Romanii sunt preocupati de impactul achizitiei de proprietati asupra mediului. Un procent de 39%, situat peste medie, indica faptul ca ar fi pregatiti sa aleaga o proprietate mai mica daca aceasta e mai benefica pentru mediu. Doar un sfert din oameni (24%) au declarat ca nu ar accepta nici un compromis. In acelasi timp, probabilitatea de a lua in considerare o locatie urbana pentru beneficiile ei asupra mediului este printre dintre cele mai ridicate din Europa.
Foto: pixabay.com