Investitiile imobiliare din Romania au trecut de 117 milioane de euro, in primul trimestru din 2019
cbre romaniainvestitii imobiliare romaniapiata imobiliarapiata birouri
Potrivit datelor CBRE, volumul investitiilor imobiliare din primul trimestru al anului 2019, in Romania, a fost de 117,5 milioane de euro, nivel similar cu Ungaria, unde s-au inregistrat 123 milioane de euro.
Piata locala de investitii s-a situat peste cea din Slovacia, care a ajuns la 86,5 milioane de euro, in primele trei luni ale anului, dar sub pietele din Cehia, Austria si Polonia, fiecare realizand volume investitionale de peste 700 milioane de euro.
Cea mai importanta tranzactie vizeaza sectorul spatiilor comerciale si consta in achizitionarea la nivel national a portofoliului de parcuri de retail al Prime Kapital, de catre MAS Real Estate, printr-un acord de 113 milioane de euro.
"Am asistat la un prim trimestru mult mai bun decat in 2018, cand, in primele trei luni, nu s-au inregistrat tranzactii majore. Intr-adevar, tranzactia celor noua centre comerciale ale Prime Kapital este una dintre cele mai mari vanzari de portofoliu din ultimii ani.
Totusi, faptul ca aceasta a dominat primul trimestru la nivelul pietei arata o anumita fragilitate a acesteia, dar si o oportunitate de crestere.
O schimbare notabila, care a fost anuntata de anul trecut, este decizia unor investitori traditionali, ca Globalworth si NEPI Rockcastle, de a se concentra si pe alte piete, cum este Polonia. Astfel, ramane loc pe piata locala pentru investitori noi, atat romani cat si din regiune, care vor aduce un suflu nou pe piata. Estimam ca nivelul investitiilor va creste, in special pe segmentele de birouri si industrial", a declarat Razvan Iorgu, Managing Director al CBRE Romania.
Transformarile si tendintele care se manifesta in tarile de regiune vor influenta puternic piata locala si in 2019. Cel mai mare volum al investitiilor din Europa Centrala si de Est (ECE) a fost inregistrat in T1 de Cehia, cu 963 milioane de euro, urmata de Austria, cu 829 milioane de euro.
In ceea ce priveste repartizarea investitiilor din ECE in functie de sector, spatiile de birouri conduc clasamentul, avand o pondere de 55% din totalul investitiilor, in primele trei luni din 2019.
La o distanta semnificativa se afla investitiile care au vizat hoteluri (18%), precum si cele de pe segmentul de retail (15%) si industrial (6%).
Cea mai mica pondere la nivel investitional este de 3% si o au proiectele de tip mixed-use si rezidential, tendinta care persista de cinci ani.
In Romania, randamentul prime (randamentul inregistrat de proiectele de clasa A, din zonele cel mai bine cotate) a scazut atat in sectorul spatiilor comerciale, unde a ajuns la 6,5%, cat si pentru spatiile de birouri (7%) si industriale (7,75%).
Cu toate acestea, pe plan local au fost raportate cele mai ridicate valori ale acestui indicator din ECE, semn ca piata autohtona mai are loc pentru crestere.