Industria imobiliara este una dintre foarte putinele industrii din Romania care a incheiat anul 2020 cu rezultate peste asteptari, estimarile pentru 2021 dovedindu-se a fi si mai optimiste. In ciuda contextului dificil cauzat de pandemia de coronavirus care a afectat intreaga lume, romanii au cumparat pe parcursul anului trecut mai multe case si apartamente, interesul ramanand la fel de ridicat si pentru anul in curs. In aceste conditii, dezvoltatorii avertizeaza deja ca preturile la locuinte vor creste cu 10% in acest an. Nu numai cererea ridicata este de vina, ci si cresterea costurilor cu materialele de constructie.
Piata imobiliara din tara noastra s-a confrunta cu o perioada dificila numai in cele doua luni in care Romania s-a aflat sub stare de urgenta, clientii interesati neputand in acel interval sa viziteze proprietatile pe care ar fi intentionat sa le cumpere. Numarul tranzactiilor imobiliare a crescut insa spectaculos in lunile urmatoare, pierderile din perioada martie - mai fiind recuperate in cele din urma. Potrivit datelor facute publice de Agentia Nationala de Cadastru, romanii au cumparat in 2020 nu mai putin de 602.805 de imobile, cu aproape 63.000 mai multe in raport cu anul precedent.
Noul an a venit insa cu schimbari pe piata imobiliara, salariile din constructii crescand. Totodata, si pretul materialelor de constructii a crescut la randul lui. In aceste conditii, dezvoltatorii imobiliari sunt de parere ca in 2021 va exista o crestere a preturilor locuintelor, insa nu una de speriat. Mai exact, acestia iau in calcul o crestere cuprinsa intre 3% si 10% pentru cele mai multe dintre proprietatile imobiliare nou construite. Evident, cu cat cererea va fi mai mare pentru o anumita proprietate, cu atat si cresterea pretului va fi mai mare in cele din urma.
La aceeasi concluzie s-a ajuns si in urma unui studiu realizat de RE/MAX Romania si Veridio, majoritatea specialistilor din aceasta industrie asteptandu-se la o crestere de 10% a preturilor la locuinte in acest an. Potrivit studiului, 29% dintre cei care au fost chestionati au fost de parere ca preturile vor stagna pe parcursul acestui an, in timp ce peste 35% dintre acestia au sustinut ca preturile de pe piata imobiliara vor inregistra cresteri de pana la 10%. In acelasi timp insa, 20% dintre respondenti sunt de parere ca preturile vor scadea in 2021.
Vestile cu privire la o noua crestere a preturilor proprietatilor imobiliare ii ingrijoreaza pe cei interesati de achizitionarea unui apartament sau a unei case, mai ales in conditiile in care preturile de pe aceasta piata au crescut chiar si in anul precedent. Odata cu masurile de restrictie care i-au facut pe tot mai multi romani sa lucreze de acasa, cererea pentru noi apartamente si case a explodat.
Cum spatiul a devenit un criteriu din ce in ce mai important, tot mai multi cumparatori sunt interesati acum de cumpararea unei case. Avand in vedere ca materialele de constructie au inregistrat cresteri semnificative ale preturilor, acest lucru se va reflecta in cele din urma in pretul final al caselor. Potrivit datelor actuale, pretul cimentului a crescut in medie cu 15%, in timp ce pretul caramizii a crescut chiar si cu 25%. De asemenea, pretul fierului a crescut cu pana la 30% la inceputul acestui an.
Ultimele NOUTATI
Filme bune pe Netflix. Topul celor mai tari firme si seriale in luna februarie 2025
Controale ANAF 2025. Se pregatesc verificari fara precedent in Romania, cine e luat la bani marunti?
ING face valuri in Europa! Gigantul bancar pune ochii pe rivali – ce urmeaza?
Partenerii nostri
HG nr. 27/2025. Metodologia privind prevenirea si combaterea hartuirii la locul de munca se modifica
Modificari in Codul Muncii. Protectia angajatilor si hartuirea la locul de munca
Schimbari majore in industria HORECA. Ce prevede Regulamentul (UE) 2025/40
Recuperare datorii la intretinere: pasii legali pentru asociatia de proprietari
Te-ar putea interesa si