Incotro mai merge piata imobiliara rezidentiala din Romania? Semnele sunt bune: oamenii iau din nou credite de la banci, cererea creste

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incotro mai merge piata imobiliara rezidentiala din Romania? Semnele sunt bune: oamenii iau din nou credite de la banci, cererea creste
Incotro mai merge piata imobiliara rezidentiala din Romania? Semnele sunt bune: oamenii iau din nou credite de la banci, cererea creste
de Magda Florea la 25 Iun. 2024
Urmareste-ne pe Google News
tendinte piata imobiliarapiata imobiliaraimobiliarepiata rezidentiala

O analiza recent realizata de Imobiliare.ro ne arata, in cifre, o evolutie pozitiva a pietei rezidentiale de la noi din tara. A revenit pe crestere cererea, inlcusiv din zona de creditare bancara.
 

 
"Piata rezidentiala transmite semnale pozitive. Cresterea puterii de cumparare stimuleaza cererea, iar climatul stabil din sectorul de creditare ii incurajeaza pe multi sa faca pasul final spre achizitie. Locuintele din Romania sunt unele dintre cele mai ieftine din Europa, pana si cel mai mai scump oras al nostru mentinandu-se la o distanta considerabila in privinta preturilor fata de marile orase din regiune. 
 
Oferta ramane, insa, punctul nevralgic al pietei, dar majorarea numarului de autorizatii de construire emise pentru cladiri rezidentiale pe termen lung ar putea sa amelioreze aceasta problema", arata specialistii.
 
“Indicatorii pe care ii monitorizam arata ca traversam o fereastra oportuna pentru achizitii. Chiar daca vedem in aceasta perioada cresteri de pret, trebuie sa analizam in perspectiva si in raport cu evolutia puterii de cumparare si cu situatia din celelalte tari din Uniunea Europeana. Astfel, puterea de cumparare a romanilor pe piata imobiliara a crescut fata de perioada pre-pandemica, raportand venitului mediu la pretul mediu al apartamentelor. Daca in 2019 un roman avea nevoie in medie de venitul cumulat pe o perioada de aproape 8 ani ca sa cumpere un apartament, astazi este nevoie de mai putin de 7 ani. Locuintele sunt mai accesibile azi pentru romani, chiar daca preturile cresc. Sfatul nostru pentru cei care au o nevoie de achizitie si au stabilitatea financiara, respectiv resursele necesare sa o faca, este sa treaca la actiune: sa compare oferte, sa faca vizionari si sa ia o decizie de achizitie”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

7 tendinte pentru piata imobiliara din Romania

 
Iata care sunt, in momentul de fata, principalele tendinte identificate de Imobiliare.ro pe piata rezidentiala din Romania.
 

1. Puterea de cumparare a romanilor este in crestere. Un apartament este echivalentul a sub 7 ani de munca.

 
Castigul salarial mediu net a ajuns la nivel national, in luna aprilie, la 5.217 lei, potrivit celor mai noi date publicate de Institutul National de Statistica (INS). Comparativ cu perioada similara a anului trecut vedem o crestere cu circa 14%.
 
Tot in luna aprilie, pretul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vanzare pe piata din Romania a ajuns la 1.596 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro. Putem spune astfel ca, intr-o situatie ideala in care isi economiseste integral castigurile, un roman ar putea sa-si cumpere un apartament cu 2 camere in mai putin de 7 ani.
 
In aprilie 2019, inainte de socuri succesive precum pandemia COVID-19, declansarea razboiului din Ucraina si cresterea puternica a inflatiei, castigul salarial mediu net abia depasea 3.000 de lei. Pentru a cumpara o proprietate similara, un roman avea nevoie atunci de aproape 8 ani, arata calculele Imobiliare.ro.
 

2. Locuintele din Romania s-au scumpit 25%, media europeana se ridica la aproape 50%.

 
Daca privim lucrurile dintr-o perspectiva europeana si extindem orizontul de timp, observam ca preturile locuintelor nu au avansat in Romania in acelasi ritm in care au facut-o in alte state din regiune.
 
Din 2010 si pana in T4 2023, preturile locuintelor au crescut cu 48% la nivelul Uniunii Europene (UE). Cel mai semnificativ avans a aparut in Estonia, cu 217%. Ungaria este un alt exemplu de tara in care preturile locuintelor s-au majorat considerabil in acest interval de timp, respectiv cu 185%. S-au scumpit cu peste 100% si locuintele din Lituania, Letonia, Cehia, Austria si Luxemburg.
 
La nivel national s-au inregistrat, in schimb, unele dintre cele mai reduse cresteri ale preturilor din Europa. Avansul abia a depasit 25%. S-au scumpit mai putin doar locuintele din Spania si din Finlanda. 
 
Vedem astfel ca in cazul Romaniei nu putem discuta despre cresteri accelerate ale preturilor in perioade scurte de timp, un fenomen care poate indica probleme la nivelul pietei. 
 
Mai mult, privind preturile locuintelor la nivelul marilor capitale europene putem spune ca diferentele sunt considerabile fata de cele solicitate in Romania. Anul trecut apartamentele se vindeau, in medie, cu 6.600 euro/mp in Viena si cu 3.400 euro/mp in Praga sau Varsovia.
 
Chiar si cel mai scump oras din Romania pentru cumparatori se afla, in continuare, la distanta semnificativa fata de aceste exemple europene. In Cluj-Napoca apartamentele disponibile in piata, noi si vechi, se vand in medie cu 2.700 euro/mp, conform Indicelui Imobiliare.ro. In Bucuresti pretul coboara la 1.700 euro/mp. 
 

3. Cererea creste in parametri normali. Cumparatorul este, de cele mai multe ori, consumatorul final.

 
Cererea pentru achizitia de proprietati rezidentiale a crescut in Romania cu 3% in primul trimestru comparativ cu intervalul similar al anului trecut. La nivelul marilor orase vedem in unele cazuri avansuri mai semnificative.
 
In Bucuresti, de exemplu, nivelul cererii a crescut 14%. Interesul pentru apartamentele si casele noi s-a majorat intr-un ritm mai alert fata de cel aferent pietei vechi. Avansul de 22% in cerere pentru locuintele finalizate dupa 2020 este cel mai mare inregistrat in randul principalelor centre regionale din tara.
 
In Cluj-Napoca cresterea cererii a fost mai timida la inceputul anului, cu aproape 7%. Un avans similar a aparut in Timisoara.
 
O revenire a apetitului de achizitie pe fondul conditiilor bune din piata a fost vizibila, astfel, inca de la inceputul anului. Multi nu au ezitat sa renunte la chirie si sa faca o achizitie, segmentul inchirierilor inregistrand scaderi semnificative in cerere. De altfel, este cunoscuta preferinta romanilor de a detine proprietatile unde locuiesc. Daca aproape 70% dintre europeni locuiesc in gospodarii pe care le au in proprietate, in tara noastra procentul creste la 95%, Romania fiind in prezent pe primul loc in UE la acest capitol.
 
Daca ne raportam la situatia din 2008, putem spune ca atunci cererea era una galopanta, iar pe piata rezidentiala specula era cuvantul de ordine. Multe dintre achizitii se faceau off plan, iar numarul efectiv al celor care faceau o achizitie din pozitia consumatorului final era destul de scazut. Acum vedem o crestere a cererii, dar intr-un ritm moderat, evolutia sa fiind influentata de imbunatatirea conditiilor de pe piata de creditare si de evolutia salariilor. Cei mai multi cumparatori sunt si consumatori finali.
 

4. Mai multe tranzactii imobiliare in Romania. Se vinde cel mai bine in Bucuresti, Ilfov si Brasov.

 
Chiar daca in luna mai din statisticile oficiale s-au remarcat unele scaderi in numarul tranzactiilor imobiliare efectuate, tendinta continua sa fie una de crestere la nivel de 2024. In primele cinci luni s-au vandut la nivel national circa 250.700 de case, terenuri si apartamente, potrivit datelor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). 
 
Cele mai multe imobile s-au tranzactionat in aceasta perioada in Bucuresti si in judetele Ilfov si Brasov. Discutam despre circa 44.400 de imobile, respectiv 18.700 si 12.100 de imobile. 
 
Spre comparatie, anul trecut s-au vandut in acelasi interval de timp putin peste 237.100 de case, terenuri si apartamente, cele mai multe tot in Bucuresti, Ilfov si Brasov. In Capitala au fost tranzactionate atunci 39.100 de imobile, iar in celelalte judete circa 13.000.
 
Vedem cat de mult a avansat piata rezidentiala din Bucuresti, daca analizam raportari trecute facute de ANCPI. In 2009, de exemplu, in primele cinci luni din an s-au vandut in Capitala  14.000 de imobile.
 

5. Imprumuturi in crestere cu 106%. Valoarea medie a unui credit ipotecar depaseste 70.000 euro.

 
Volumul creditelor noi in lei a fost de 14,8 miliarde de lei in primele patru luni, in contextul in care in perioada similara din 2023 abia a fost depasit pragul de 7 miliarde de lei, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Din volumul total, circa 30% reprezinta credite noi, iar 70% refinantari ale creditelor existente. Piata de creditare se mentine efervescenta pe fondul ofertelor de dobanda fixa tot mai atractive.
 
Valoarea medie a unui credit ipotecar acordat prin Imobiliare.ro Finance, brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro, a crescut la randul sau si a ajuns in luna mai la 70.197 de euro. Important de mentionat este si faptul ca multi dintre cei care apeleaza la finantare aleg sa vina cu un aport propriu mai mare de 15%, deci valoarea medie a unei proprietati achizitionate prin credit se apropie de 88.000 de euro. 
Bancile nu vad, in momentul de fata, riscuri semnificative asociate cu evolutia pietei rezidentiale. In plus, sunt mult mai selective atunci cand ofera imprumuturi.
 

6. Numarul autorizatiilor emise pentru cladiri rezidentiale incepe sa creasca la nivel national.

 
Dupa scaderi succesive inregistrate la acest capitol, numarul autorizatiilor de construire emise la nivel national pentru cladiri rezidentiale incepe sa urmeze un trend ascendent. In primele patru luni s-au eliberat 11.000 de autorizatii, in crestere cu 3% fata de perioada similara a anului trecut.
 
Inclusiv in zona Bucuresti-Ilfov vedem un avans in numarul autorizatiilor emise comparativ cu situatia inregistrata la inceputul lui 2023, potrivit datelor INS.
 

7. Oferta ramane punctul nevralgic al pietei imobiliare. Creste, insa, numarul locuintelor finalizate in mediul urban.

 
Numarul proprietatilor rezidentiale scoase la vanzare la nivel national este tot mai scazut. In primul trimestru din 2024 au fost disponibile pentru cumparatori 148.200 de case si apartamente, cu 7% mai putine decat la inceputul anului trecut. 
 
In Bucuresti oferta s-a redus cu 17%, la 47.800 de locuinte. Aceasta este si cea mai mare scadere inregistrata in randul principalelor orase din tara. Datele Imobiliare.ro indica si o scadere cu 15% a numarului de case si apartamente noi disponibile la vanzare comparativ cu perioada similara a anului trecut. Problemele intalnire in relatia dintre dezvoltatori si administratia locala persista.
 
Reduceri considerabile ale numarului de proprietati disponibile in piata continua sa se vada si acum atat in Capitala, cat si in celelalte mari orase din tara. O oferta tot mai limitata poate sa puna presiune pe preturi. In timp, aceasta problema poate deveni tot mai acuta si afecteaza implicit accesibilitatea locuintelor.
 
Scaderea numarului de locuinte finalizate este unul dintre principalii factori care influenteaza oferta. Pe parcursul anului trecut au fost date in folosinta aproape 71.500 de locuinte la nivel national, cu circa 1.900 mai putine decat in 2022. Noi scaderi au fost inregistrate si la inceputul anului in curs, potrivit datelor INS. In primul trimestru au fost date in folosinta circa 11.300 de locuinte, cu aproape 4.000 mai putine decat in intervalul similar din 2023. Vestea buna este ca  numarul locuintelor terminate in mediul urban este mare mare decat cel aferent mediului rural.
 
O mentinere pe termen lung a tendintei de crestere care a aparut in numarul autorizatiilor de construire emise pentru cladiri rezidentiale poate avea beneficii majore pentru ameliorarea problemei date de oferta scazuta. Efectele unei infuzii de proprietati noi in piata nu vor fi insa vizibile imediat, ci pe parcursul anilor urmatori.
 
Foto: manager.ro


 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Analize

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?

today20 Dec. 2024
Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024
Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani
Companii

Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani

today20 Dec. 2024
ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?
Financiar-Bancar

ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x