Ultimii 30 de ani au adus pentru piata imobiliara din Romania un numar de aproximativ 1.22 milioane de locuinte noi, acestea reprezentand numai 13.4% din fondul locativ total calculat de specialistii din cadrul Institutului National de Statistica. In aceste conditii, conform unei analize publicate recent de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox, stocul rezidential ramane alcatuit in cea mai mare parte din apartamente construite in regimul comunist. Chiar daca asemenea apartamente sunt la mare cautare si in ziua de astazi, acestea au dezavantajul unui grad redus de confort.
Potrivit analizei realizate de cei de la Cushman & Wakefield Echinox, in doar trei judete din Romania ponderea locuintelor construite incepand cu anul 1990 depaseste pragul de 20%. Mai exact, este vorba despre Constanta - 22.1%, Cluj - 22%, respectiv Suceava - 21.4%. La polul opus al clasamentului se regasesc judetele Teleorman - 5.6%, Hunedoara - 5.6%, respectiv Caras-Severin - 4.1%.
Situatia nu sta foarte bine nici daca vorbim despre regiunea Bucuresti - Ilfov, in ciuda faptului ca in ultimii ani au fost construite un numar semnificativ de ansambluri rezidentiale noi. Conform cifrelor Institutului National de Statistica, ponderea locuintelor construite in ultimii 30 de ani este de 16.8%. Diferenta este insa semnificativa intre Municipiul Bucuresti - 10.3% si judetul Ilfov - 46.1%. In aceste conditii, specialistii din cadrul companiei de consultanta Cushman & Wakefield Echinox vorbesc despre un apetit ridicat pentru extinderea orasului in localitati limitrofe precum Popesti Leordeni, Chiajna, Voluntari sau Bragadiru.
Conform cifrelor, atat in Bucuresti, cat si in judetul Ilfov, in ultimii 30 de ani au fost construite cate 90.000 de locuinte noi. Lasand aceasta zona la o parte, cea mai mare piata rezidentiala din ultimele trei decenii din Romania s-a dovedit a fi judetul Cluj, cu putin peste 77.000 de locuinte noi construite. In continuare, in Constanta au fost ridicate peste 66.640 de locuinte noi, iar in judetele Iasi si Suceava au fost construite aproape 60.000 de apartamente noi.
Potrivit raportului celor de la Cushman & Wakefield Echinox, piata rezidentiala din tara noastra ramane sub-dezvoltata, cifrele prezentate in randurile anterioare demonstandu-ne ca stocul locativ ramane dominat in continuare de apartamentele vechi, construite cu mai bine de 30 de ani in urma, in perioada comunismului.
Desi sunt cautate de multi clienti interesati sa isi achizitioneze o locuinta, multe dintre apartamentele din blocurile vechi au dezavantajul unui confort destul de scazut. In comparatie cu apartamentele din blocurile recent construite, cele vechi dispun in cea mai mare parte de suprafete mici si nu au locuri de parcare suficiente. De asemenea, aceste apartamente mai au dezavantajul unei calitati scazute a constructiei atunci cand vine vorba despre zona de instalatii si spatii comune.
Analistii din cadrul companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox sunt de parere ca exista inca loc suficient de dezvoltare chiar si in judetele cu o evolutie economica buna, precum Bucuresti, Cluj, Constanta, Timis, Iasi sau Sibiu, judete in care situatia de pe piata imobiliara se dovedeste a fi destul de buna in ultimii ani. De asemenea, chiar si in alte judete precum Bihor, Dolj sau Prahova au fost identificati indicatori macroeconomici si demografici pozitivi, care ne arata ca exista inca loc suficient de dezvoltare. In plus, in aceste judete exista si un deficit de locuinte noi, avand in aceste conditii un potential bun de dezvoltare din punct de vedere rezidential.
Ultimele NOUTATI
Lista schimbarilor fiscale care ne lovesc din ianuarie 2025. Ce avem de platit la stat in 2025?
Semnal de alarma pentru toate firmele din Romania: 6 din 10 angajati sunt pe picior de plecare
Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Partenerii nostri
Zile libere legale 2025 - cate zile libere suplimentare vor avea bugetarii in acest an?
SSM: Evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala in cazul personalului hotelier
Reducerea programului de lucru la 6 ore fara diminuarea venitului salarial - PROCEDURA
SAF-T pentru contribuabili mici: Termenul de depunere a Declaratiei 406 pentru ianuarie 2025
Dividendele distribuite in baza situatiilor financiare interimare din 2024 vor fi impozitate cu 8%
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Acte necesare schimbare buletin
Sfaturi de baza pentru persoanele care vor sa deschida o afacere
Te-ar putea interesa si