In 2022 nu oricine va mai putea lua credit de la banca: pe langa asta, imprumuturile se si scumpesc
creditare 2022scumpire credite 2022credite imobiliare 2022
Anul trecut, datoriile populatiei si cele ale firmelor din Romania au ajuns la peste 585 de miliarde de lei, reprezentand 53% din PIB. Ca peste tot in lume, creditarea a contribuit la cresterea economica, dar si la cresterea inflatiei. In urma masurilor luate de Banca Nationala a Romaniei, 2022 va aduce o temperare a creditarii, inclusiv a celei imobiliare.
Bancile centrale, inclusiv
Banca Nationala a Romaniei, au luat masuri pentru a contracara inflatia.
Instrumentul de baza pentru asta este dobanda de politica monetara, prin care se limitaeaza creditarea, lasand mai putini bani in piata disponibili in acest scop.
Din momentul cresterii ei, dobanda de politica monetara scumpeste si creditele pe care cineva intentioneaza sa le ia, dar si pe cele aflate in derulare, care sunt legate de ROBOR si de IRCC.
BNR a majorat dobanda de politica monetara de la 1,25% la 1,75% la sfarsitul lui 2021, si la 2%, in primele zile din 2022, masura care a avut efect aproape imediat asupra populatiei, care are de platit rate mai mari.
In afara de asta, de la 1 ianuarie 2022, au intrat in vigoare noi criterii de obtinere a unui credit imobiliar destinat investitiei. Astfel, cine detine deja o locuinta si mai vrea sa cumpere una pe credit trebuie sa plateasca un avans din surse proprii de 25%, fata de 15%, anterior.
In cazul imprumuturilor in monede straine, avansul a crescut de la 25%, la 35%, pentru imprumuturile in euro, si de la 40%, la 50% pentru alte monede, relateaza
panorama.ro.
BNR a indemnat bancile comerciale sa reanalizeze si gradul de indatorare al clientilor care contracteaza credite, grad care difera de la o banca la alta. In cazul creditelor ipotecare, gradul mediu de indatorare este calculat intre 30% si 40% din veniturile totale ale debitorului. Scaderea gradului de indatorare ar limita valoarea investitiilor si ar prelungi scadentele.
Potrivit BNR, din punct de vedere al disciplinei la plata, creditele acordate in scop nelocativ au o rata de neperformanta de 4,3%, iar clientii bancilor care au contractat credite in scop nelocativ au fost cei mai vulnerabili in contextul socului cauzat de pandemie, inregistrand cresteri ale ratelor de neperformanta in perioada iunie - septembrie 2020.
Un sfert dintre creditele neperformante sunt credite imobiliare acordate in scop investitional.
O explicatie pentru rata mare este profilul clientilor, multi dintre cei care au cumparat pe credit proprietati in scop investitional fiind romani care lucreaza in strainatate, una dintre categoriile cele mai expuse crizei cauzata de pandemie.
Lovitura pentru cresterea economica
Primele domenii afectate de o scadere a volumului de credite vor fi imobiliarele si consumul, adica exact motoarele cresterii economice.
In 2021, cand PIB a crescut substantial, ritmul creditarii private a accelerat la dublul anului 2020. Si programele guvernamentale de garantare a imprumuturilor pentru IMM au impulsionat revenirea.
Astfel, s-a putut observa si o rasturnare in structura creditelor noi contractate de segmentul privat: imprumuturile pentru populatie au cazut pe plan secund, dupa creditele luate de firme.
Totodata, pe segmentul creditelor imobiliare, programul de garantare a imprumuturilor pentru achizitia de locuinte Noua Casa s-au majorat substantial.
Programul va continua si in 2022, insa cu modificari. Cea mai importanta este reducerea pragului de TVA pentru locuintele cu preturi intre 100.000 si 140.000 de euro de la 19% la 5%. Plafonul se aplica, insa, pentru o singura locuinta per client. Astfel, un cumparator poate profita o singura data de TVA de 5%. Pentru orice alta locuinta care se incadreaza in acest pret, TVA va fi de 19%.
Pentru locuintele mai ieftine de 100.000 de euro se va pastra scutirea completa de la plata TVA.
Cum va performa pe piata imobiliara in 2022
In 2021, in Romania, au fost tranzactionate aproape 700.000 de imobile, cu peste 95.000 mai multe decat in 2020, potrivit datelor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
In ciuda semnalelor BNR, piata imobiliara nu intrezareste apropierea unei crize, desi, potrivit specialistilor portalului Imobiliare.ro, aproximativ una din doua tranzactii imobiliare este facuta pe credit.
Si in 2022, dezvoltatorii imobiliari mizeaza pe apetitul crescut al romanilor pentru achizitionarea de locuinte. Unii dintre ei sustin ca majorarea plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA compenseaza efectele directe si indirecte ale inflatiei.
Ratele la dezvoltatori, un produs care avea cerere in urma cu cativa ani, au ajuns o practica marginala acum pentru ca bancile au produse competitive, iar dezvoltatorilor nu le ramane decat sa ofere o schema de stimulare bazata pe valoarea avansului si diferita de la caz la caz.
Inceputul anului 2022 sta sub semnul unei majorari a pretului pentru locuintele noi si vechi, in special in marile orase.
Dezvoltatorii imobiliari spun ca majorarea preturilor este cauzata de cresterea inflatiei, a costurilor de constructie si de noile reglementari referitoare la cresterea eficientei energetice a cladirilor noi.
De asemenea, oferta de case noi ar putea sa fie mai redusa din cauza numarului tot mai redus de terenuri bine localizate din marile orase si a faptului ca autorizarea proiectelor este tot mai complicata si intarziata.
Pretul mediu pentru apartamentele disponibile pentru vanzare la nivel national este, in ianuarie 2022, de circa 1.593 de euro pe metru patrat util, in usoara crestere fata de decembrie 2021, potrivit indicelui Imobiliare.ro.
In Bucuresti, pentru locuintele noi, pretul este de 1.729 de euro pe metru patrat, in Cluj-Napoca, ajunge la 2.097 de euro, iar, in Timisoara, la 1.410 euro.
Romania, departe de o criza a locuintelor
Romanii sunt primii in Europa, ca numar de proprietari ai locuintelor: 96,1% din populatie are locuinta in proprietate personala, fata de o medie de 70%, la nivelul UE.
Desi, in majoritatea statelor, a fi proprietar a devenit tendinta dominanta, sunt si state unde ponderea proprietarilor este aproape egala cu cea a chiriasilor. In Germania, 50,4% din populatie are o locuinta in proprietate in timp ce restul locuieste in imobile inchiriate.
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica atrage atentia ca tot mai multi europeni se lupta sa acopere costurile in crestere pentru locuinte.
La Berlin, unde 80% dintre cei 3,7 milioane de locuitori sunt chiriasi, lipsa de locuinte noi si numarul mare de persoane care s-au relocat in ultimii 10 ani, au crescut pretul chiriilor la niveluri pe care tot mai putini il pot plati.
Insa, lucuruile stau cu totul altfel in Romania, unde exista un flux de migratie spre orasele mari, asemanator cu ce se intampla in vestul Europei, iar statutul de chirias este temporar.
De asemenea, in timp ce, in marile orase europene, companii sau fonduri detin mii sau zeci de mii de locuinte pe care la inchiriaza, la noi, piata de inchirieri este dominata de micii proprietari.
In acelasi timp, stocul de locuinte din Romania este alcatuit, in principal de constructii vechi. Ponderea locuintelor nou construite reprezinta doar 14% din stocul total de 9,15 milioane, conform Institutului National de Statistica.
Din pacate, suprafetele apartamentelor sunt mici. Un roman locuieste in 28 de metri patrati in medie, in timp ce, in Europa, media este de 49 de metri patrati.