Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru reabilitarea constructiilor cu risc seismic major
bani reabilitare cladiricladiri risc seismicrisc seismisc romaniafonduri reabilitare cladiri
Programul de Actiuni pe anul 2020 privind proiectarea si executia lucrarilor de interventie pentru reducerea riscului seismic la constructiile cu destinatia de locuinte multietajate in clasa I de risc seismic a fost aprobat de Guvernul Romaniei.
Executivul a alocat 20 de milioane de lei pentru constructiile cu risc seismic major.
In programul de actiuni, sunt incluse 38 de imobile. Pentru 21 de imobile, va fi finantata proiectarea lucrarilor de interventie, iar, pentru celelalte 17 imobile vor fi executate lucrari de consolidare.
Din punct de vedere al actiunilor privind reducerea riscului, cele 38 de cladiri de locuit multietajate nominalizate in programul mentionat mai sus, se grupeaza in executia lucrarilor de interventie, la 17 cladiri de locuit multietajate, din care: judetul Prahova, municipiul Campina: o cladire de locuit; judetul Tulcea, municipiul Tulcea: doua cladiri de locuit; judetul Covasna municipiul Sfantu Gheorghe: o cladire de locuit; judetul Bacau, municipiul Bacau: 5 cladiri de locuit; municipiul Bucuresti: 8 cladiri de locuit.
Alta etapa este proiectarea lucrarilor de interventie, la 21 cladiri de locuit multietajate, din care: judetul Prahova, municipiul Campina: 3 cladiri de locuit; judetul Prahova, municipiul Ploiesti: 7 cladiri de locuit; judetul Iasi, municipiul Iasi: 6 cladiri de locuit; judetul Suceava, municipiul Suceava: o cladire de locuit; municipiul Bucuresti: 4 cladiri de locuit.
Imobilele au fost incluse in program la solicitarea consiliilor judetene si a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa ce au primit avizul Comisiei Nationala de Inginerie Seismica, organizata pe langa MLPDA.
Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, ca autoritate in domeniul constructiilor, elaboreaza anual programul privind proiectarea si executia lucrarilor de interventie pentru reducerea riscului seismic la locuintele multietajate incadrate in clasa I de risc seismic, in baza Ordonantei nr. 20/1994.
Sunt eligibile in program numai blocuri de locuinte care indeplinesc doua dintre urmatoarele criterii: cuprind spatii publice cu alta destinatie decat aceea de locuinta, avand suprafata de peste 50 de metri patrati; au un regim de inaltime de la P + 3 etaje inclusiv si minimum 10 apartamente; sunt amplasate in localitati foarte vulnerabile la cutremur.