Esti proprietar cu acte-n regula? Statul poate sa iti ia terenul
proprietateproprietaractestatulconfiscateanularileconfiscarile speciale
In urma unei achizitii, fie ca vorbim de un teren sau o casa, in general, poti sta linistit, bucurandu-te de noua afacere incheiata. Pe teren poate vrei sa iti construiesti o casa ori doresti sa incepi o noua afacere.
Cum ar fi daca peste cativa ani statul iti confisca terenul fara sa tina cont ca, intre timp, ai inaltat acolo un bloc cu zece etaje?
Astfel de situatii, pe cat de ireale, pe atat sunt de posibile si... se practica. E adevarat ca se intampla in cazurile in care ai cumparat un teren care a fost obtinut ilegal de catre proprietarul initial.
Mai departe, prin urma unei decizii judecatoresti, chiar daca in calitate de cumparator nu ai incalcat legea, statul iti confisca proprietatea.
O analiza asupra unui caz concret de confiscare speciala e redata de
Money.ro care citeaza declaratiile facute de un avocat pe aceasta tema:
"O instanta penala decide ca niste titluri de proprietate au fost emise nelegal de o autoritate publica. Problema e ca pe baza acelor titluri, proprietarii initiali vandusera mai departe terenurile, dobanditorii la randul lor au vandut si ei, in unele cazuri dupa ce parcelasera terenurile, si tot asa. Unele parcele sunt la al cincilea proprietar, altele la al saselea, pe unele se ridicasera constructii, altele fusesera ipotecate etc.".
Se face astfel referire la o situatie in care se afla mai multe persoane: proprietari, fosti proprietari si inclusiv institutii de creditare.
Ca solutie, informeaza Money.ro, instanta a decis anulari de acte translative de proprietate si confiscari de sume de bani rezultate din vanzari. Drept urmare, "proprietarii care au obtinut terenul prin acte de buna credinta s-au trezit cu aceste acte anulate si cu terenurile confiscate".
Mai mult de-atat, avocatul citat de sursa mentionata explica faptul ca "atat anularile, cat si confiscarile speciale de sume, au fost facute fara logica si discretionar, din trei in cinci, astfel incat nici gand ca situatia anterioara sa fi fost restabilita".
De asemenea, acesta a explicat ca in unele cazuri "s-a dispus confiscarea speciala a unei parti a pretului incasat de un vanzator al unei parcele, in timp ce in cazul coproprietarului alaturi de care acesta cumparase si vanduse respectiva parcela nu s-a dispus nicio masura".