E oficial: Toti profesorii din tara vor primi pana la 10.000 de lei in mana, in plus la salariu: cand vin banii, mai exact
profesoriinvatamanteducatie
Profesorii romani din invatamantul preuniversitar primesc o veste neasteptat de buna, chiar inainte de sarbatorile pascale. Ministerul Educatiei va acorda, fiecarui cadru didactic in parte, sume cuprinse intre 4.000 si 10.000 de lei.
In primul rand, trebuie notat faptul ca acesti bani vor fi primiti esalonat, iar in al doilea, trebuie precizat motivul pentru care sunt oferite sumele generoase: este vorba despre drepturi salariale neacordate de catre Ministerul Educatiei, care a calculat gresit modul de acordare a salariilor. Perioada vizata este 2017 – 2021.
Concret, cadrele didactice vor primi in urmatoarele aproximativ 90 de zile 5% din valoarea acestor drepturi neacordate.
"Daca ne referim la profesorii care aveau si Dirigintie si Gradatie de merit, mai ales pentru anii 2019 si 2020, dar si 2021 pana in septembrie, atunci sumele vor depasi 7.000 de lei doar aici, la care se mai adauga diferentele de pe transe, in functie de salariul fiecarui angajat. Atunci, in cazul unor angajati din invatamant, sumele pot ajunge si la 10.000 de lei", explica prof. Laviniu Lacusta, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar Iasi.
"Din punctul nostru de vedere, aceasta esalonare inseamna o incalcare flagranta a unor drepturi economice pentru ca acesti bani au fost luati abuziv. Sa nu uitam acea Ordonanta aparuta anul trecut, undeva in februarie, a Inaltei Curti. Deci s-a stiut de anul trecut de problema cu privire la calcularea salariilor profesorilor si totusi au continuat inca vreo 7 sau 8 luni sa calculeze gresit salariile. La fel si in ceea ce priveste transele de majorare.
Desi aveam deciziile Inaltei Curti, totusi, ministerul a continuat sa nu calculeze corect banii pentru salarii. In al doilea rand nu se prevede nimic in Ordonanta legat de dobanzi sau de rata de inflatie. Acesta este un aspect pe care, din punctul meu de vedere, trebuie clarificat, pentru ca inflatia in acesti ani a fost foarte mare. Presupunand ca ai 6.000 de lei de recuperat, logic ar fi ca la acesti bani sa se adauge si inflatia cu dobanzile, deci ar trebui suma sa creasca cu cel putin 20 sau 30% pentru ultimii trei ani", a mai precizat liderul iesean de sindicat.