Dobanzile mari ii tin pe romani in chirie. Putini mai au curaj sa viseze la credite ipotecare
piata imobiliarachiriepreturi chirii
Pe fondul crizei dobanzilor, apetitul romanilor pentru credite ipotecare se tempereaza. Creste in schimb interesul pentru chirii, conform datelor celor mai recente analize de specialitatea realizate pe piata imobiliara autohtona.
Conform Storia.ro, in linii mari romanii ce stau in chirii au parte de o constanta in privinta preturilor, desi de la an la an chiriile s-au scumpit in medie cu doua puncte procentuale.
"Interesul pentru chirii a fost pe un trend ascendent in luna mai, in comparatie cu luna anterioara. Romanii au vizualizat cu 14% mai multe pagini cu anunturi imobiliare si au facut cu 3% mai multe contactari comparativ cu luna aprilie (contactarile sunt interactiunile intre chiriasi si cei care publica anunturi de inchiriere pe platforma).
De asemenea, fata de aceeasi perioada a anului trecut, interesul pentru chirii a fost mai ridicat in acest an – datele arata ca au fost vizionate cu 11% mai multe pagini cu anunturi imobiliare si ca au fost realizate cu 9% mai multe contactari. Media preturilor solicitate ale chiriilor in principalele orase mari din tara este relativ constanta fata de luna anterioara, chiar daca pe anumite segmente de locuinte s-au identificat cresteri sau scaderi. Totusi, preturile solicitate pentru chirii au crescut, in medie, cu 16% de la un an la altul", noteaza expertii Storia.ro.
Cat te costa sa stai in chirie in Capitala
Potrivit datelor furnizate de sursa citata anterior, in luna mai, cea mai mare crestere a preturilor medii solicitate se observa la apartamentele cu doua camere, care au crescut cu 10% in sectorul 2 si cu 12% in sectorul 6. In sectorul 5 s-a observat o usoara crestere (2%), in timp ce in celelalte sectoare din Bucuresti preturile medii solicitate au ramas la acelasi nivel ca in luna anterioara. Astfel, preturile medii ale apartamentelor cu doua camere s-au incadrat intre 420 de euro (sectorul 4) si 600 de euro (sectorul 1).
In schimb, in cazul garsonierelor se poate observa o scadere de 10% a pretului mediu solicitat in sectorul 5 – o garsoniera se poate inchiria, in medie, cu 270 de euro. De asemenea, si in sectorul 1 s-au inregistrat scaderi de 5% ale pretului mediu solicitat, unde o garsoniera se poate inchiria cu 370 de euro. In celelalte sectoare din Bucuresti, preturile medii pentru garsoniere au ramas relativ constante fata de luna anterioara.
Apartamentele de trei camere au avut preturi medii cuprinse intre 480 de euro (sectorul 6) si 950 de euro (sectorul 1). Acestea sunt relativ similare cu cele din luna anterioara, cea mai mare crestere in aceasta categorie (4%) inregistrandu-se in sectorul 4, unde pretul a crescut de la 500 de euro la 520 de euro.
Foto: manager.ro