Dezvoltatorii imobiliari evita subiectul: adevarul e ca numarul tranzactiilor cu locuinte s-a prabusit, dar e tinut la sertar
dezvoltatori imobiliaripreturi locuinteimobiliare 2024
Dezvoltatorii imobiliari, in mare parte, ne indeamna sa nu dam crezare zvonurilor conform carora cererea pe piata s-ar fi prabusit si numarul de tranzactii ar fi scazut semnificativ. Totusi, cifrele oficiale par sa spuna altceva.
Conform datelor transmise luni de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), a scazut destul de puternic numarul tranzactiilor imobiliare anul trecut. Concret, in 2023 numarul de tranzactii de imobile a scazut cu 10%.
Vorbim mai exact de un volum total de 634.843 de imobile tranzactionate in 2023, cu 65.430 (10%) mai putine fata de 2022.
Se pare ca cele mai multe vanzari de imobile din 2023 au fost inregistrate in luna octombrie – 63.630, iar cele mai putine, in ianuarie – 33.274.
Scaderea numarului de tranzactii imobiliare poate trage in jos preturile locuintelor din Romania
Desigur ca nu e in interesul dezvoltatorilor imobiliari sa vorbeasca despre aceasta scadere a numarului de tranzactii, deci implicit despre diminuarea interesului pentru achizitii, din simplul motiv ca pretul pe piata e dat de raportul dintre cerere si oferta.
Daca avem o scadere a cererii, fapt ce vedem ca se intampla, oferta va fi nevoita sa isi ajusteze preturile, sa le faca mai atractive, pentru a stimula interesul cumparatorilor. Cu alte cuvinte, preturile pot sa scada pe fondul unei cereri in picaj, mai ales daca aceasta persista pe o perioada mai indelungata de timp. Mai mult, exista toate sansele ca dobanzile la creditele ipotecare sa se mentina in continuare foarte piperate, ceea ce inseamna ca romanii nu vor da buzna prea curand pentru a se imprumuta la banci ca sa faca achizitii imobiliare. Acest cumul de factori poate genera o ieftinire a locuintelor, insa bineinteles ca nu exista garantii in acest sens, ci putem face doar supozitii. Totodata, se pare ca pste 70 la suta dintre dezvoltatorii imobiliari din Romania risca sa intre in insolventa.
Expert: "Dezvoltatorii imobiliari au din ce in ce mai mari probleme"
"Dezvoltatorii imobiliari au din ce in ce mai mari probleme, mai ales cei care au un credit contractat de la banca. Vanzarile sunt mult, mult mai scazute decat in anii anteriori, tocmai din cauza creditarii cumulata cu a cresterii taxei si taxelor si a inflatiei. Si atunci multi dintre ei se vad in imposibilitatea de a mai vinde la fel ca in ultima perioada.
Sunt de parere ca in primul rand, ar fi bine ca statul sa aiba o politica clara, sa putem sa avem predictibilitate in privinta cresterii taxelor si sa ajute mai mult acest mediu al constructiilor prin mai multe discutii si poate cu un ajutor privind anumite creditari ale ale acelor dezvoltatori, un program care sa sa fie menit sa ii protejeze atat pe ei, cat si pe cei care doresc sa cumpere o locuinta”, spune Alexandru Ispir, specialist in imobiliare.
In concluzie, situatia nu e deloc perfecta pe piata imobiliara de la noi si sunt semnale si din Europa care indica faptul ca preturile au luat-o deja la vale, din cauza conditiilor economice vitrege.
Foto: unsplash.com