Dezvoltator imobiliar din Romania: preturile apartamentelor sunt inca mici, de-abia acum VIN SCUMPIRILE
piata imobiliareapartamenteimobiliare
Ce sa mai credem despre piata imobiliara? Pe de-o parte, avem analisti economici care anunta o iminenta scadere a preturilor, pe fondul prabusirii cererii, a scumpirilor de dobanzi, avem analize economice ce indica faptul ca ne aflam intr-o bula, cu preturi supraevaluate, iar pe de alta unii dezvoltatori ne spun ca, de fapt, urmeaza scumpiri si nu orice fel de scumpiri, ci unele "accelerate".
Un astfel de avertisment privind valul de scumpiri ce s-ar putea abate asupra apartamentelor din tara noastra vine din partea lui Andrei Diaconescu, cofondator One United Properties - cel mai mare dezvoltator imobiliar de proiecte mixte din tara.
Acesta sustine ca apartamentele din Romania s-ar putea scumpi accelerat in perioada urmatoare. Mai mult, Diaconescu afirma ca romanii au in sange simtul proprietatii, iar acest lucru se vede din cifrele oficiale ale Eurostat, care arata ca Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana la procentul celor care locuiesc in imobile proprietate personala, 96.1% dintre romani fiind proprietari in anul 2020.
Diaconescu: "Fata de alte tari, preturile apartamentelor din Romania inca sunt mici"
Cu alte cuvinte, printre randuri, acesta ne spune ca romanii vor continua sa cumpere
apartamente, demontand astfel parerile celor ce vin astazi si prezinta o scadere puternica a cererii pe piata imobiliara, desi la randul lor analistii respectivi prezinta cifre elocvente in acest sens. Doar ca, in viziunea dezvoltatorului imobiliar, mentalitatea romanilor nu se va schimba! "Este in ADN-ul nostru sa vrem sa fim proprietari", subliniaza acesta.
"Fata de alte tari, preturile apartamentelor din Romania inca sunt mici si oamenii isi pot permite sa cumpere. Insa, evenimentele din ultima perioada, precum cresterea masiva a inflatiei, s-ar putea sa schimbe un pic paradigma iar imobilele sa se scumpeasca accelerat in urmatorii ani. Dar nu cred ca mentalitatea se va schimba, este in ADN-ul nostru sa vrem sa fim proprietari, a afirmat Andrei Diaconescu in cadrul conferintei The StakeBorg Talks, moderata de Vlad Mercori.
Te-ar putea interesa si: Pericolele noului Cod Fiscal: decat sa plateasca taxe mai mari, firmele vor prefera sa dea oamenii afara
Alta voce, alta parere: "Cererea pe piata imobiliara scade puternic"
Doar ca, dupa cum spuneam, in aceeasi Romanie exista cifre care contrazic previziunile referitoare la scumpiri si chiar si la "apetitul" innascut al romanilor pentru a fi proprietari.
De exemplu, Pompei Mititean, consultant financiar, declara in septembrie, pentru
StirileProTv, cum pe piata imobiliara din Romania se resimte o destul de puternica prabusire a cererii:
"in acest trimestru constatam o scadere a cererii cu 10, 20 chiar si cu 30% in unele zone din Capitala. Roborul creste in continuare, se preconizeaza o crestere atat in trimestrul III, cat si in trimestrul IV al IRCC-ului, ceea ce duce la o dobanda destul de ridicata, iar costul creditului este mult mai ridicat, iar si oamenii se reorienteaza sa stea in chirie un an sau doi, pana cand lucrurile se stabilizeaza".
Or, in mod normal, cand cererea e in picaj liber, pretul incepe sa se clatine, fiind stabilit de regulile pietei - cerere/ofera.
Acestea fiind spuse, doar timpul ne va demonstra daca vine prabusirea sau, din contra, se abate peste noi valul de scumpiri pe piata rezidentiala.