De teama inflatiei si a razboiului, romanii investesc masiv in imobiliare: piata e vazuta ca un refugiu financiar sigur
piata imobiliarainvestitii imobiliare
Pe fondul incertitudinilor globale, atat in plan geopolitic, cat si financiar, tot mai multi romani cauta sa isi plaseze banii in investitii cat mai sigure. Asa se face ca piata imobiliara, cu precadere zona de spatii comerciale, cunoaste o ascensiune impresionanta in aceasta perioada.
Prima parte a acestui an a adus o crestere cu 50% a cererii pentru spatiile comerciale, fata de perioada similara a anului 2021. Si casele de locuit sunt cautate, in acest caz consemnandu-se o evolutie cu 40% a interesului cumparatorilor din tara noastra, dupa cum arata datele Blitz, o companie antreprenoriala clujeana din domeniul imobiliar prezenta de 12 ani pe piata.
De asemenea, in primele trei luni din an, cererea pentru apartamente a crescut si ea cu 30% fata de nivelul din primul trimestru al anului trecut.
Specialistii vorbesc despre dorinta oamenilor de a investi bani in active sigure, in aceste vremuri dificile, marcate de scumpiri si tensiuni in plan geopolitic.
Aceeasi analiza mai arata ca primul trimestru al anului 2022 a fost marcat de cele mai importante cresteri, comparativ cu ultimul trimestru al anului 2021, in Iasi (cu 73.12%), Constanta (cu 69,21%) si Craiova (cu 62,33%).
Cererea fiind atat de ridicata, analistii se asteapta la scumpiri pe piata imobiliara
Cum pretul pe piata este dictat de raportul cerere-oferta, sunt anticipate noi evolutii de pret, in conditiile in care romanii continua sa investeasca in acest sector.
“In contextul razboiului ruso-ucrainean, dar si al inflatiei tot mai ridicate, investitiile in imobiliare sunt percepute ca fiind sigure pe termen lung si multi dintre cei care amanasera finalizarea unor tranzactii in 2021 le-au definitivat in primele luni ale lui 2022. Pentru ca cererea este ridicata, ne asteptam sa vedem preturi in continua crestere in perioada urmatoare la nivel national”, a explicat Catalin Priscornita, fondator si CEO Blitz.
In Bucuresti, pretul mediu la apartamentele de vanzare a avut o crestere constanta de la 1.491 euro/mp in ianuarie la 1.605 euro/mp in martie, in timp ce in Cluj-Napoca costul a urcat de la 1.782 euro/mp in prima luna a anului, la 1.824 euro/mp in martie.
De asemenea, mai este asteptat un fenomen, acela al investiilor in zona de vest a tarii: “Anticipam un posibil val de interes pentru investitiile imobiliare in regiunea vestica a Romaniei, data fiind distanta relativ mare de conflictul armat de la granita estica a Romaniei. Investitiile imobiliare s-au dovedit a fi mai sigure si mai ferite de depreciere fata de alte plasamente, in perioade de incertitudine", a spus Catalin Priscornita, CEO Blitz.
Foto: pexels.com