Cutremur pe piata imobiliara din cel mai bogat oras al tarii. Apartamentele devin mai scumpe si mai greu de gasit!
piata imobiliaraimobiliare
Piata imobiliara din Bucuresti pare sa traverseze o perioada neagra, daca luam in considerare cel mai recent raport al companiei consultanta imobiliara SVN Romania.
Se pare ca asistam la o veritabila prabusire a numarului autorizatiilor de construire emise pentru cladiri rezidentiale. Acesta ar fi scazut cu 62%.
Autorizatiile de construire pentru locuinte in Bucuresti, in scadere dramatica
Numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale in Bucuresti continua sa scada, conform raportului „Romania Residential Market Drive 2024” realizat de SVN Romania. In primele noua luni ale acestui an, au fost emise doar 272 de autorizatii, cu 4,2% mai putine decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Tendinta descendenta este si mai alarmanta cand analizam datele din anii anteriori: fata de 2021, numarul actual de autorizatii este cu 45% mai mic, semnaland o incetinire accentuata a activitatii de constructie in capitala.
"Situatia actuala se va perpetua si in anii urmatori, ceea ce se va traduce prin preturi mai mari si o accesibilitate mai redusa"
Specialistii sustin ca actuala situatie nu este una temporara si ca va persista si in anii urmatori, din pacate. Acest lucru inseamna ca oamenii trebuie sa se pregateasca pentru scumpiri pe piata imobiliara rezidentiala, dar si pentru o accesibilitate mai redusa la locuinte.
"Scaderea autorizatiilor din ultimii ani are deja un efect vizibil: numarul de locuinte noi care se termina in Bucuresti si imprejurimi este la cel mai redus nivel semestrial din ultimii cinci ani, intr-un context in care numarul de tranzactii este mai mare potrivit datelor oficiale.
Situatia actuala se va perpetua si in anii urmatori, ceea ce se va traduce prin preturi mai mari si o accesibilitate mai redusa. In plus, la fel de important, sunt investitii de sute de milioane de euro, chiar miliarde de euro, pe care Bucurestiul le pierde din cauza actualului blocaj urbanistic.
Si nu vorbim doar de proiecte rezidentiale pe care un dezvoltator nu le construieste ci si despre cladiri de birouri, spre exemplu, ceea ce poate duce la costuri mai mari pentru companii si extinderi de echipe mai dificile”, a comentat Andrei Sarbu, CEO SVN Romania, citat de
Ziarul Financiar.
Suprafata utila autorizata se prabuseste si ea
Scaderea nu se reflecta doar in numarul autorizatiilor, ci si in suprafata totala autorizata pentru constructiile rezidentiale. In 2024, suprafata utila autorizata este cu 62% mai mica decat in aceeasi perioada din 2021, ceea ce evidentiaza o reducere semnificativa a dimensiunii proiectelor imobiliare planificate.
Aceste date subliniaza provocarile pe care le intampina dezvoltatorii imobiliari in Bucuresti, intr-un context economic marcat de incertitudini si costuri crescute ale materialelor de constructie. Scaderea accentuata a investitiilor in proiecte rezidentiale ar putea influenta disponibilitatea locuintelor noi si preturile pe termen lung, mai ales in conditiile unei cereri in continuare ridicate.
Raportul atrage atentia asupra unei posibile stagnari a pietei rezidentiale, daca tendinta descendenta nu este contracarata de masuri de sprijin pentru sectorul constructiilor.
Sursa foto: manager.ro