Cum se traieste in Romania cu salariul minim: jumatate din bani merg doar pe chirie!
salariul minim pe economiesalarii mici
In Romania avem peste 1,6 milioane de angajati incadrati in campul muncii cu salariul minim pe economie. Acesti oameni platesc aproximativ jumatate din cat castiga numai pe chirie, daca nu au propria locuinta, arata o analiza recenta, care pune sub lupa ponderea salariului minim cheltuita pe chirie, in tarile membre ale Uniunii Europene.
Cat din salariul tau se evapora pe chirie? Daca traiesti in Europa, raspunsul variaza semnificativ – de la 35% in Franta pana la un incredibil 56% in Tarile de Jos. Romania se situeaza undeva la mijloc, cu 42% din salariul minim consumat doar pentru a avea un acoperis deasupra capului. Surprinzator, desi Romania are unele dintre cele mai mici chirii din Europa, povara chiriei ramane considerabila pentru cei cu salarii mici.
Locuinta – un lux necesar pentru cei cu venituri mici
Datele Confederatiei Europene a Sindicatelor (CES) dezvaluie o realitate dura: aproape jumatate din venitul lucratorilor cu salarii minime din Europa se duce pe chirie. In tari precum Irlanda sau Luxemburg, proportia depaseste 50%. Chiar si in Bulgaria, unde chiria medie este de doar 215 euro, muncitorii aloca 45% din salariu pentru locuinta.
Romanii care castiga salariul minim nu sunt ocoliti de aceasta povara. Desi chiria medie este de aproximativ 277 euro – printre cele mai mici din Europa – pentru un angajat cu salariul minim, acest cost reprezinta o cheltuiala majora. In orasele mari, situatia este si mai grea, unde chiriile sar de medie, punand presiune suplimentara pe bugetele si asa fragile.
Costurile locuintei in bugetul european: intre supravietuire si sacrificiu
In 2022, aproape un sfert din cheltuielile gospodariilor din UE au fost alocate locuintei, apei, electricitatii si gazului. Slovacia conduce topul, cu peste 30% din veniturile gospodariilor directionate spre aceste nevoi, urmata de Finlanda si Danemarca. Romania? Pe locul 21, cu o pondere de 18,4%, semnificativ sub media europeana.
Totusi, aceasta aparenta „relaxare” in cifre nu reflecta situatia reala a celor cu venituri mici, care deseori locuiesc in conditii precare. „Milioane de oameni sunt nevoiti sa faca sacrificii uriase doar pentru a-si permite o locuinta modesta”, afirma Esther Lynch, secretarul general al CES.
Europa intre lux si supravietuire: chiria medie pe continent
Cat costa sa traiesti decent? In Europa, chiria medie pentru o locuinta cu doua camere ajunge la 599 euro. La extrema, chiria in Luxemburg depaseste 1.300 euro, in timp ce in Romania si Bulgaria aceasta ramane sub 300 euro. Insa, pentru cei care castiga salariul minim, cifrele sunt la fel de impovaratoare, indiferent de tara.
„In multe cazuri, oamenii nu platesc doar chirii mari, ci traiesc si in conditii inadecvate, care le afecteaza sanatatea si bunastarea”, adauga Lynch.
In timp ce salariul minim continua sa fie o dezbatere aprinsa in Europa, una dintre cele mai mari provocari ramane accesul la locuinte accesibile. Pentru romani, paradoxul continua: cele mai mici chirii, dar si unele dintre cele mai grele poveri financiare. Solutia? Politici care sa echilibreze balanta intre venituri si costurile de locuire.
Sursa foto: unsplash.com