Cum sa cumperi un APARTAMENT mai IEFTIN in Bucuresti in 2024
piata imobiliaraimobiliareapartamente ieftine
Piata imobiliara a anului 2024 urmeaza sa sufere schimbari legislative importante, generate de majorarea cotei TVA de la 5% la 9% pentru apartamentele mai ieftine de 120.000 de euro.
Schimbarea acestea pare sa impulsionat cumpartorii sa actioneze acum, sa cumpere pana a veni anul nou, ca sa ieftineasca mii de euro.
Totusi, cine nu e pregatit sa cumpere acum va face achizitia in 2024, la un pret mai mare, fiindca efectele modificarilor legislative se vor resimti destul de puternic in buzunar.
In aceste conditii, e important sa stii cum sa te orientezi pe piata pentru a gasi preturile cele mai mici.
Apartamentele noi sunt mai ieftine
Daca luam in calcul tendintele actuale si daca ele se vor mentine, vedem ca ai sanse sa gasesti apartamente mai iefitne in blocurile noi, cel putin in Capitala.
In Bucuresti, apartamentele noi au avut un pret cu 10% mai mic decat cele vechi, conform unei analize Storia.ro. Pretul solicitat pentru vanzarea unui apartament nou in luna septembrie 2023 a fost de 1.556 de euro/metru patrat, in crestere cu 5% fata de luna anterioara si cu 3% fata de septembrie 2022. In ceea ce priveste apartamentele vechi, acestea au avut un pret de cerere de 1.733 euro/metru patrat, cu 9% mai ridicat fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 3% mai ridicat fata de luna anterioara.
Iata cum arata preturile in aceasta toamna pe piata imobiliara a marilor orase de la noi
IASI: Pretul de cerere pe metru patrat pentru apartamentele noi a crescut, in medie, cu 4% in luna septembrie a.c. comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 1.431 euro. Apartamentele vechi au avut un pret de cerere de 1.412 euro/metru patrat, cu 9% mai ridicat fata de anul trecut.
TIMISOARA: Pretul mediu pe metru patrat pentru apartamentele noi de vanzare din luna septembrie a.c. a fost de 1.498 euro, similar cu pretul de luna anterioara sau anul trecut. Totusi, la apartamentele vechi se observa o crestere de 3% fata de aceeasi luna a anului trecut, ajungand la un pret mediu de cerere de 1.477 euro/metru patrat.
BRASOV: In Brasov, apartamentele noi au avut preturi cu 18% mai ridicate decat cele vechi. Pretul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brasov a ajuns la 1.929 euro/metru patrat, cu 8% mai ridicat decat cel din septembrie 2022. Si preturile apartamentelor vechi au crescut cu 6% fata de anul trecut, ajungand la o medie de 1.631 euro/metru patrat.
SIBIU: In Sibiu, pretul mediu de cerere pentru apartamentele noi este mai mic cu 11% fata de cele vechi. Astfel, pentru o locuinta noua, pretul mediu este de 1.287 euro/metru patrat. In acelasi timp, apartamentele vechi din Sibiu ajung la 1.440 euro/metru patrat, un pret cu 2% mai ridicat decat in luna precedenta, august 2023.
CONSTANTA: In luna septembrie a.c., apartamentele noi din Constanta au avut un pret de cerere de 1.671 euro/metru patrat, cu 2% mai ridicat fata de aceeasi luna a anului trecut. In acelasi timp, apartamentele vechi au avut preturi medii de cerere cu 5% mai ridicate fata de anul trecut, ajungand la o valoare de 1.576 euro/metru patrat.
ORADEA: In Oradea, in luna septembrie a.c., preturile medii de cerere pentru apartamentele noi a fost cu 14% mai ridicat decat cele ale locuintelor vechi. Asadar, pretul mediu pe metru patrat pentru apartamentele noi din Oradea a fost de 1.520 euro, in timp ce apartamentele vechi au avut un pret mediu de cerere de 1.333 euro/metru patrat, cu 6% mai ridicat decat in aceeasi luna a anului trecut.
CRAIOVA: In septembrie a.c., pretul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Craiova a fost de 1.471 euro/metru patrat, in timp ce pretul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.446 euro/metru patrat, cu 4% mai ridicat decat in septembrie 2022.
"In luna septembrie, am observat un interes mai mare pe piata rezidentiala, fapt evidentiat de o crestere de 14% in numarul de contactari realizate de utilizatorii platformei noastre. Aceasta tendinta se reflecta in mod concret in preturile medii de cerere, care au inregistrat cresteri semnificative in majoritatea oraselor analizate, atat in cazul apartamentelor vechi, cat si ale celor noi. O parte din interesul crescut poate fi atribuit discutiilor referitoare la modificarile fiscale, care ar putea sa grabeasca anumite tranzactii pe piata rezidentiala," a declarat Razvan Ceapa, Head of Operations Storia.ro & OLX Imobiliare.
Foto: freepik.com